L’ascens a l’Everest de Kilian Jornet

0
1438

Jornet fa cim en solitari a la muntanya més alta del món (8.848m) sense oxigen, sense utilitzar cordes fixes i d’una sola tirada

Amb aquest ascens, que forma part del projecte Summits of My Life, ha establert una nova marca de velocitat de 26h des del Camp Base de l’Everest (5.100) fins al cim, a 8.484m

Degut a unes molèsties estomacals Jornet no ha completat el descens fins al Camp Base de l’Everest i es recupera actualment al Camp Base Avançat de l’Everest (6.400m)

“Fins a 7.700m m’he trobat molt bé i avançava segons el planning previst, però a partir d’aquell punt m’he començat a trobar malament, suposo que per un virus estomacal. Des d’allà he avançat molt lentament i havia d’anar parant cada poc per anar-me recuperant. Finalment, però, he fet cim a mitjanit”, explicava Jornet.

Kilian Jornet ha fet cim a l’Everest, la mitjanit (hora local) del 21 al 22 de maig. Per fer-ho no ha utilitzat ni oxigen, ni cordes fixes i ho ha fet d’una sola tirada. Amb aquest ascens, Kilian Jornet estableix un nou “Fastest Known Time” (FKT) o el que és el mateix, una nova marca de velocitat. Ho ha fet amb 26h sortint des del Camp Base de l’Everest, situat a l’antic monestir de Rombuk (5.100m) fins al cim, situat a 8.484m.

El cim l’ha aconseguit per la cara nord de la muntanya més alta del món (8.848m) seguint la ruta tradicional. Kilian Jornet iniciava el repte al Camp Base de l’Everest (5.100m) el 20 de maig a les 22h hora local (+5:45 GMT).

A les 12h15 hora local estava de tornada a l’Advanced Base Camp de l’Everest (6.500m) on confirmava el cim, aconseguit a mitjanit, 26 hores després d’iniciar l’ascens. Habitualment, les expedicions triguen uns quatre dies per fer cim sortint des de l’Advanced Base Camp.

38 hores després de començar el repte, i en arribar de tornada a l’Advanced Base Camp explicava: “Fins a 7.700m m’he trobat molt bé i avançava segons el planning previst, però a partir d’aquell punt m’he començat a trobar malament, suposo que per un virus estomacal. Des d’allà he avançat molt lentament i havia d’anar parant cada poc per anar-me recuperant. Finalment, però, he fet cim a mitjanit”

A causa de la indisposició, Jornet va decidir donar per acabada la temptativa a l’Advanced Base Camp en lloc de baixar al Camp Base de l’Everest, situat a l’antic monestir de Rombuk com estava previst inicialment.

Aquest ascens forma part del projecte Summits of My Life, que des de 2012 l’ha portat a viatjar per tot el món intentant establir rècords d’ascens a les muntanyes més icòniques del planeta. Va començar a la serralada del Mont Blanc el 2012 i des de llavors ha escalat muntanyes a Europa (Mont Blanc i Cerví), a Amèrica del Nord (Denali) i a Amèrica del Sud (Aconcagua).

Pel repte de l’Everest, Jornet ha estat acompanyat de Sébastien Montaz-Rosset, guia de muntanya i videocamara de l’expedició.

Cim a l’Everest en 26h

Els meteoròlegs van posar-se d’acord per anunciar una finestra de bon temps els dies 20 i 21 de maig. Jornet va decidir marcar-se el dia 20 de maig per iniciar el repte. Ho feia sortint des de 5.100m, al Camp Base de l’Everest i antic monestir de Rombuk.

L’objectiu era fer cim, d’una tirada, sense utilitzar oxigen ni cordes fixes i amb el mínim material possible. Finalment, veient les condicions de les diferents rutes, Jornet optava per intentar l’ascens per la ruta tradicional.

Kilian Jornet engegava el cronòmetre a les 10 de la nit hora local (+5:45 GMT). Des d’allà, l’esperaven 15,2km per la morrena del glaciar fins arribar al Camp Base Avançat (ABC, 6.400m). Va trigar 4h35 en unir els dos punts i arribava a l’ABC a les 2:35 de la matinada. En arribar, va descansar durant dues hores per continuar l’ascenció.

En arribar, explicava: “És important arribar fresc als 8.000m si volia tenir oportunitats de fer cim. Per això, sabia que a la primera part havia d’anar regulant i guardant forces per la part final”. Jornet havia deixat part del material tècnic a l’Advanced Base Camp, i se l’enduia per afrontar la part més tècnica de l’expedició a les 4:30 de la matinada.

En sortir de l’ABC, encarava la pujada per creuar el camp 1 a 7.000m. Eren prop de les 6:30 de la matinada en arribar-hi i registrava 8 hores des de la sortida. D’allà, encararia la pujada cap al camp 2, distribuït entre 7.600m i 7.800m. Allà l’esperava Seb Montaz, que el filmaria durant l’ascens i després tornaria a l’Advanced Base Camp per informar de la seva situació.

Jornet, per la seva banda, continuava amb l’ascenció. A partir dels 7.500m es va començar a trobar dèbil i amb un fort malestar a l’estòmac. Per això, va decidir aturar-se durant 15 minuts al camp 3 (8.300m) per descansar i explicava: “No em trobava gaire bé i avançava molt lentament. Cada pocs metres havia d’aturar-me ja fos amb vòmits o amb rampes. Malgrat tot, em trobava bé en alçada i vaig decidir continuar”. Des d’allà, Jornet superava la part més alta del cim i arribava al cim a mitjanit, 26h després de sortir. La nit era clara, sense núvols ni vent, i Jornet explicava: “Pujar al cim de l’Everest sense cordes fixes no és una cosa que es pugui fer cada dia! Vaig veure una posta de sol espectacular i finalment, a mitjanit arribava al cim. Estava sol però veia llums de frontals tant a la vessant nord com la sud d’expedicions que començaven l’ascens. De seguida vaig començar a baixar, per poder arribar el més ràpidament possible a l’ABC”. Abans, però, tornaria a parar durant una hora al Camp 3 per descansar abans d’encarar la part final del descens.

Així, arribava de nou a l’Advanced Base Camp a les 12h15 hora local, 38h després de començar el repte. A causa de la indisposició, Jornet decideix donar per acabada la temptativa a l’Advanced Base Camp en lloc de baixar al Camp Base de l’Everest, situat a l’antic monestir de Rombuk com estava previst inicialment.

Per la seva banda, el càmeraman Seb Montaz ha seguit el Kilian Jornet durant part del seu repte. Montaz va sortir de l’Advanced Base Camp a les 3h20 de la matinada i va pujar fins a 7.500m per esperar-lo i filmar imatges del seu ascens i dels camps d’alçada de l’Everest. Montaz pujaria fins als 8.020m per filmar material. Des d’allà, baixaria de nou fins a l’Advanced Base Camp per esperar a Jornet de tornada, pujant de nou fins als 7.000m per rebre’l. Un plegat d’hores a la muntanya també per aquest guia de muntanya reconvertit en càmeraman.

De moment, Jornet i Montaz es quedaran a l’Advanced Base Camp per recuperar-se de l’esforç d’una jornada titànica.

L’Everest, segon assalt

Al setembre del 2016 Kilian Jornet va fer una primera temptativa a la muntanya més alta del món. Malgrat trobar-se ben aclimatats i en bones condicions físiques, l’equip no va poder fer cap temptativa d’ascens, degut a una climatologia molt adversa.

Aquest any s’ha canviat la temporada i s’ha viatjat en la temporada primaveral. Les condicions meteorològiques han estat força favorables per l’equip, que ha pogut aclimatar en bones condicions i preparar-se pel repte.

Una aclimatació ràpida per ser més eficients

Abans de l’Everest, Kilian Jornet havia passat dues setmanes a un altre 8.000, el Cho Oyu (8.200m). L’objectiu de l’expedició era preparar-se bé per l’Everest i, també, provar un nou tipus d’aclimatació, segons explicava: “En quatre setmanes hem fet dos cims de 8.000m així que l’aclimatació que hem fet sembla que funciona. Hem estat entrenant en hipòxia unes setmanes abans i vam aclimatar als Alps abans de venir. Aquest tipus d’aclimatació exprés sembla funcionar i el cos es fatiga menys i per tant arribem més forts el dia del repte”.

Kilian Jornet va arribar el passat dia 10 de maig al Camp Base de l’Everest, situat a 5.100m. Jornet va escollir la cara Nord de la muntanya, que és la menys habitual. El dia després d’arribar, Kilian Jornet va pujar fins al camp base avançat (ABC, 6.400m) per continuar amb la seva aclimatació i pujava, el dia 11, fins a 7.600m. En baixar de nou a l’ABC explicava que: “M’he sentit molt bé, estic tenint molt bones sensacions en alçada, crec que estem fent una bona aclimatació”.

El diumenge 14 de maig va ser dia de repòs abans d’afrontar, el dia 15, l’últim gran entrenament. Sortint des de l’ABC, el Kilian va pujar i baixar des de 6.400m fins a 8.400m en poc més de 9h. El seu objeciu era, d’una banda, aclimatar, i de l’altra veure com estava el terreny. En pujar va adonar-se ràpidament que no seria possible fer un ascens pels corredors Norton o Holbeirn tal i com havia previst en un inici; la via estava massa gelada i podia resultar perillosa.

El dia 17 de maig, Kilian Jornet baixava de nou al Camp Base per descansar; havia acabat el periode d’aclimatació. Calia esperar només una finestra de bon temps per poder fer l’intent d’ascens al cim.

Temps de pas acumulats del repte

-Everest Base Camp (5.100m) – Everest Advanced Base Camp (6.400m): 4h35
-Descans de 2h a l’Everest Advanced Base Camp
-Everest Advanced Base Camp (6.400m) – Summit (8.848m): 26h (Descans de 15’ al Camp 3 de pujada i 1h de baixada)
-Summit (8.848m) – Everest Advanced Base Camp (6.500m): 38h

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.