La ciutat s’aboca massivament amb la Zurich Marató Barcelona

0
681

La Zurich Marató Barcelona tanca la seva 37a edició amb el suport massiu de la ciutat i el tercer millor registre històric en categoria masculina, obra del kenyà Philip Cheryut Kangogo amb 2h08.16. L’etíop Aynalem Kassahun ha estat la millor en categoria femenina amb una marca de 2h28.17, que aconsegueix l’objectiu de trencar la barrera dels 30 minuts. Carles Castillejo (2h12.03, segona millor marca del seu historial i mínima per al mundial) i Teresa Pulido (2h35.49), han estat els millors locals a l’arribada, tots dos en 5è lloc. El triomf entre els atletes en cadira de rodes ha estat per a Jordi Madera (1h30.46).| Una matinal de postal ha donat la benvinguda als participants a la Zurich Marató Barcelona. El 37è capítol històric de la prova ha arrencat amb 7ºC i una humitat del 71%, condicions perfectes per afrontar els 42.195 metres i que il·luminaven més de 19.000 il·lusionants històries individuals. Empenyent totes elles desenes de milers d’espectadors, que s’han entregat des de les voreres de la ciutat en tots els punts del recorregut per ajudar-los a superar el repte. Després del tret de sortida, que ha donat l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, s’ha començat a formar un nodrit grup de 14 atletes africans, que han arrencat a un ritme molt fort, perseguits pel grupet de Carles Castillejo. El guió ha romàs inalterable fins al pas per la mitja marató, que els líders han completat en 1h04.05. Problemes en aquest punt per a Castillejo, que ha creuat aquest punt de pas en 1h05.28, malgrat que amb tan sols una de les seves tres llebres, Peter Wanjiru. Superat l’equador s’han produït els primers atacs al capdavant, generant com a conseqüència la selecció definitiva d’aspirants al triomf de la Zurich Marató Barcelona. La progressiva retirada de les llebres ha anat retallant la nòmina d’aspirants al capdavant fins a deixar a tres noms espaiats per diversos segons. Liderava l’etíop Bekana Daba Tolesa, quatre segons per davant del kenyà Philip Cheruiyot Kagogo i amb 11 d’avantatge sobre el seu compatriota Abdela Godana. No obstant això, els 19 segons marge de què gaudia l’etíop en el pas pel parcial del km 35 s’han evaporat a la recta final. Unes molèsties físiques en la seva cama, sumades a un fort canvi de ritme de Cheruiyot Kagogo, han acabat per decidir el resultat final. El kenyà, que afrontava avui la seva segona marató i que entrena professionalment des d’abril de 2014, ha aturat el cronòmetre en 2h08.16″, esmicolant el seu millor registre personal per més de deu minuts (havia signat 2h20.02 al seu país el passat mes d’octubre) i assenyalant el tercer millor de tots els temps en la Zurich Marató Barcelona. A més d’un minut (2h09.41) ha acabat Bekana DabaTolesa, i tres minuts més tard (2h11.38) ha tancat el podi el també etíop Abdela Godana, que el seu crono millorava també el seu registre de referència fins avui (2h13.28, assenyalats en la Marató de Beirut de novembre). Carles Castillejo ha protagonitzat una gran recta final, tancant la Zurich Marató Barcelona en cinquè lloc a escassos quatre segons del quart, Moses Too, amb la seva segona millor marca personal (2h12.04), que li atorga la mínima per al Campionat del Món. En categoria femenina, la Zurich Marató Barcelona l’han guiat de principi a final les etíops Mula Diro, Aynalem Kassahun i Belaynesh Shifera. El seu sòlid grup només s’ha fraccionat amb l’atac final de la debutant en la distància Kassahun, que ha acabat imposant-se amb 2h28.17 a Diro, amb molèsties a la cuixa dreta en els últims quilòmetres (2h29.10) i Shifera, una mica més despenjada, (2h31.08) i que ha tancat un calaix abanderat pels colors d’Etiòpia, i en el qual els registres de totes les seves protagonistes suposen, també, millors marques personals. Teresa Pulido, 5a, ha estat la millor espanyola, amb 2h35.49. Entre els atletes en cadires de rodes, victòria per a Jordi Madera amb millor marca personal en aquest circuit (1h30.46). Els seus acompanyants en el calaix han estat Roger Puigbó (2h10.21) i Richard Mais (2h22.30). Al final de la cerimònia de lliurament de premis, la guanyadora de la Zurich Marató Barcelona, Aynalem Kassahum, detallava la història de la seva cursa: “Hem començat amb un ritme una mica lent, fet que m’ha ajudat a calmar els nervis, ja que estava afrontant el meu debut en la distància i no sabia el que m’esperava en els darrers quilòmetres. Després del km 30, no obstant, tot ha anat sobre rails, i he pogut gaudir de la prova. El circuit és fantàstic, i la gent que omple les voreres el torna encara més fabulós”. El guanyador en categoria masculina, Philip Cheruiyot Kangogo, debutava en sòl europeu i detallava la seva actuació: “Aquesta era amb prou feines la meva segona marató, fet que, unit a la pluja d’ahir, em tenia una mica preocupat abans de començar. No obstant això, avui tot ha funcionat a la perfecció i he aconseguit batre el meu propi registre amb un gran marge. El circuit és fantàstic, i el suport de la gent fa d’aquesta marató una gran prova”. Satisfacció també per al millor espanyol en categoria masculina, Carles Castillejo, que reunia una barreja de sensacions a l’arribada: “Ha estat una cursa molt dura i en la qual no he tingut sort. No obstant, córrer pels carrers que t’han vist créixer et fa sentir més fort. He arribat a la Plaça Catalunya molt tocat, i ha estat l’alè de la gent el que m’ha empès fins el final. Per fi puc dir que, després de la lesió i un any i mig sense competir en la distància, torno a sentir-me maratonià. En el fons, no puc demanar més”.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.