KILIAN JORNET ESTABLEIX UN NOU RÈCORD A L’ACONCAGUA EN 12H49′

0
757

Kilian Jornet estableix un nou rècord d’ascens i descens de l’Aconcagua (6.962m) en el marc del projecte Summits of My Life Jornet ha marcat un temps de 12h49’ en la ruta normal, amb sortida i arribada a Horcones
“Estic realment molt feliç per aconseguir aquest nou repte. Ha estat molt dur, sobretot a partir de 6.500m on he notat l’efecte de l’alçada. De totes maneres aquests moments de patiment són els que sempre recordem”, declarava Kilian Jornet
Kilian Jornet ha marcat un nou cim a la seva llista de somnis. Ha estat l’Aconcagua, on hi ha establert un nou rècord de velocitat de pujada i baixada. Amb un temps de 12 hores 49 minuts, aquest ha estat el penúltim repte del projecte Summits of My Life. | Jornet ha completat el repte després d’un intent fallit el passat divendres, quan es va veure obligat a donar mitja volta prop dels 6.500 metres a causa del mal temps, amb ràfegues de vent de més de 90km/h. En aquell moment va declarar: “Haver-se de retirar no és una derrota, tot al contrari. A mi m’ha servit com un bon entrenament en alçada per poder-ho intentar quan el temps sigui bo” Ahir, la meteorologia li va ser favorable i l’atleta va aconseguir completar l’ascens i el descens de l’Aconcagua, el cim més alt d’Amèrica (6.962m). Un recorregut d’anada i tornada per la via normal que suma 59,85km amb un desnivell positiu de 3.962m. Tanmateix, el major repte al qual s’havia d’enfrontar Kilian Jornet per aquest repte era l’alçada, fregant els 7.000m : ”Hem passat gairebé dues setmanes a la zona, però probablement n’hauríem necessitat més per estar en les millors condicions. L’Aconcagua no és un cim tècnic com altres que hem hagut de superar durant el projecte, però sí que, fins ara, ha estat el més alt”. Seguint la filosofia de la resta de cims del projecte, Jornet va decidir iniciar l’ascensió des de l’últim punt habitat, la caseta de guarda parcs d’Horcones (2.900m). Va sortir a les 6 del matí, després d’haver esmorzat tres torrades amb dulce de leche, un dolç típic argentí. Des d’allà, l’esperaven 23km i 1.400m de desnivell que va recórrer en 3h15, abans d’arribar a Plaza de Mulas (4.300m), camp base de l’Aconcagua. És en aquest punt on la majoria d’expedicions comencen l’ascensió cap al cim. Poden tardar fins a quatre dies. En arribar a Plaza de Mulas Kilian Jornet es va aturar durant 15 minuts per menjar i beure. Des d’allà iniciava l’ascenció cap al cim: “La meva idea era fer una pujada suau intentant conservar el màxim per a la baixada. Per això vaig decidir aturar-me, descansar i recuperar forces per al següent tram”. Jornet es va enfilar cap a Nido de Cóndores (5.550m), on hi passava després de cinc hores de la sortida, iniciant aleshores els últims kilòmetres fins arribar al cim. Abans, havia de superar 1.463m de desnivell positiu i, especialment, l’arribada als 6.500 metres. Jornet explicava: “A partir d’aquella alçada, he començat a veure que m’estava afectant. Tenia problemes d’equilibri i relliscava constantment amb la neu gelada. Per això, he decidit avançar poc a poc, sabent que encara tenia molt camí per davant”. Fregava els 6.600 metres, a Cueva del Guananco, amb un temps de 7h40’. Finalment, aconseguia arribar al cim (6.962m) després de 8h45’ d’esforç. Allà s’hi ha quedat durant quinze minuts: “Ha estat un moment per recuperar forces abans de la baixada. El cim ha estat la culminació de la feina que hem estat fent durant tots aquests dies. També he pogut apreciar les vistes increïbles que es tenen des d’allà a la cara sud de l’Aconcagua”. Des d’allà, li quedava encara la baixada, segons explicava ell mateix: “L’alçada m’ha seguit afectant fins a Plaza de Mulas. Seguia perdent l’equil·libri, els músculs semblava que no volien seguir el cap i em feien caure. Al arribar a Plaza de Mulas he parat durant vint minuts. He menjat i m’he hidratat bé i mica en mica m’he anat trobant millor. Des d’allà només em quedava la baixada de nou fins a Horcones, on he pogut córrer bé i acabar marcant un bon temps”. A Plaza de Mulas hi va arribar després de 10h10’ de recorregut. Finalment, en arribar de nou a Horcones el cronòmetre va marcar 12h49’. D’aquesta manera Kilian Jornet ha aconseguit superar tots els rècords establerts fins a la data i inscriu el seu nom com l’home més ràpid en completar el recorregut. En aquest repte l’han acompanyat la corredora de muntanya Emelie Forsberg i els càmeres Seb Montaz i Vivian Bruchez, també assesor de seguretat. Emelie Forsberg ha estat present a la sortida i arribada a Horcones. Per la seva banda, Seb Montaz i Vivian Bruchez s’han situat per sobre de Nido de Cóndores (5.500m) per filmar durant l’ascenció. Segons comentava Seb Montaz : « Vaig veure patir força el Kilian més amunt dels 6.500m. De totes maneres el vaig veure veure molt conscient i determinat per complir el seu repte. Per part nostra, no podiem estar més orgullosos de com ha anat tot » Kilian Jornet, per la seva banda, explicava : « Aquest és un projecte d’equip. Estic molt content d’haver pogut compartir aquestes dues setmanes amb el Seb, el Vivian i l’Emelie. Junts hem preparat el repte i ens hem coordinat per a filmar. Vull agraïr a tot l’equip l’esforç que han fet i també a tota la gent que ha anat seguint el projecte des de diferents racons del món » Amb aquest nou repte Kilian Jornet completa el tercer any de projecte de Summits of My Life després que aquest 2014 també establís un nou rècord al McKinley (Alaska). Aclimatació i arribada a Argentina Kilian Jornet i la resta de l’equip van arribar a Argentina el passat 6 de desembre. Els primers dies els van passar a Mendoza, quarta ciutat del país, on es va realitzar una presentació de la pel·lícula. El dia 9 es va iniciar el viatge cap al campament base de l’Aconcagua. Arribant a Puente del Inca, els integrants de l’equip van agafar unes mules que els van dur fins a Plaza de Mulas, a 4.400m i camp base. Des d’aquell dia, l’objectiu de Jornet era fer una bona aclimatació que li permetés estar en condicions el dia de l’intent al cim. Així, va realitzar diverses ascensions, cada vegada a més alçada per anar acostumant el cos. Va dormir diversos dies en bivac. Tot, sense forçar massa el físic per tal d’estar descansat el dia del rècord. Darrera parada: Everest Summits of My Life, el projecte personal de Kilian Jornet va iniciar-se el 2012. Des d’aleshores, s’han intentat fins a set reptes al voltant del món. La última parada està prevista per al 2015. Serà a l’Everest, el cim més alt del món, on el Kilian mirarà de fer l’ascens i descens seguint, un cop més, amb els valors que l’inspiren.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.