María Vasco, l’adéu a la millor marxadora espanyola de tots els temps

0
539

La marxadora María del Monte Vasco (Viladecans (Baix Llobregat), 1975), l’única atleta espanyola amb una medalla olímpica -la dels bronze en els Jocs de Sydney 2000-, ha decidit retirar-se després de dedicar-se durant gairebé tres dècades a l’atletisme. Aquesta menuda atleta, mesura 1.56 metres i 45 quilograms, ha batut, al llarg de la seva carrera, els rècords d’Espanya en 5, 10 i 20 quilòmetres en ruta i els de 3.000, 5.000 i 10.000 metres en pista, dels quals actualment encara conserva els quatre primers.| Es va iniciar en el món de la marxa atlètica des de molt petita i de la mà de Manolo Díaz al Club Atletisme Viladecans, on va seguir l’estela de dues grans marxadores -María Reyes Sobrino i Mari Cruz Díaz- i d’un altre gran de la marxa espanyola: Valentín Massana, tots ells nascuts a Viladecans. Ja des dels seus inicis es va acostumar a guanyar totes les competicions en les quals participava, amb nombrosos campionats de Catalunya i d’Espanya en les categories inferiors. Vasco va destacar sempre per la seva gran tècnica individual. El 1990 va participar en la seva primera competició internacional, el Campionat Mundial Júnior, on va quedar en quinzena posició. Entre el 1992 i el 1994 va guanyar tres vegades consecutives tant el Campionat d’Espanya Júnior de 5 km en pista com en ruta, a més dels 3.000 metres en pista. Ha participat en cinc Jocs olímpics, vuit Campionats del Món absoluts, quatre Europeus absoluts, vuit Copes del Món i vuit Copes d’Europa. Ha estat internacional en 36 ocasions i durant 16 anys (1996-2012). A Espanya va ser la dominadora absoluta de la marxa durant més de 10 anys. Va ser campiona de 10 km ruta (1996) i pista aire lliure (1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004 i 2005) i de 20 km ruta (1998, 2001, 2002, 2003 i 2004). Però les millors actuacions dels seus començaments van ser el 1998 i en els 10 Km. en el Campionat d’Europa de Budapest, on va ser cinquena, i a la Copa d’Europa de Dudince (Eslovàquia), en què va finalitzar setena. Un any abans havia estat segona en el Campionat d’Europa sub-23 en aquesta mateixa distància. Des del 1999 va deixar de banda els 10 quilòmetres per centrar-se en els 20 quilòmetres. El punt d’inflexió en la carrera de María Vasco va ser la medalla de bronze en els Jocs Olímpics de Sydney 2000, per darrere de Wang Liping i Kjersti Platzer. La medalla va ser una sorpresa perquè no estava entre les favorites, però, a més, perquè es tractava de la primera medalla de l’atletisme femení espanyol, cosa que li va valer ser elegida Millor Atleta Espanyola d’aquell any. Des d’aleshores, María Vasco ha continuat ampliant el seu palmarès. Els seus èxits més importants han estat les medalles aconseguides a la Copa del Món de marxa atlètica 2004 (bronze), els Jocs Olímpics del Mediterrani 2005 (plata) i els Campionats del Món de 2007 (bronze). En els Jocs Olímpics va aconseguir dos diplomes per la seva setena i cinquena plaça a Atenes 2004 i Pequín 2008, respectivament. Al maig de l’any 2009 María va guanyar la seva primera gran carrera internacional: la Copa d’Europa disputada a Metz (França). En el Mundial del 2009, a Berlín, es va convertir en la primera atleta espanyola que va participar en set Campionats del Món diferents, sumant el vuitè a Daegu el 2011. En l’actualitat dirigeix el seu propi equip, el Club Atletisme María Vasco del qual n’és fundadora i propietària. El seu entrenador és ‘Fali’ Sánchez.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.