EL DARRER REPTE DE SUMMITS OF MY LIFE PORTA KILIAN JORNET A ESTABLIR UN NOU RECORD AL CERVÍ

0
503

L’atleta ha completat avui l’ascens i el descens del Cerví (4476m) amb un temps de 2h52:02
Aquest repte forma part de la segona temporada del projecte Summits of My Life i s’ajunta al rècord aconseguit al Mont Blanc el passat mes de juliol
“Avui ha estat un molt bon dia, m’he sentit molt bé físicament, les condicions han estat perfectes i el Bruno m’ha inspirat en tot el recorregut… El Cerví era un dels meus somnis d’infància, i realment estic molt feliç d’haver-ho aconseguit ja que realment creia que seria molt complicat”| Cervinia 21/08/2013 Kilian Jornet ha completat avui el que considerava un dels grans reptes del projecte Summits of My Life, l’ascens i descens del Cerví (Itàlia). Completant el trajecte amb un temps de 2h52:02 i partint des del poble de Cervinia, Jornet ha establert d’aquesta manera un nou rècord de velocitat en aquest cim. En plantejar-se els cims que volia completar amb el projecte Summits of My Life, el Cerví (4476m) sempre va ser un dels indispensables a la llista. Per molts considerats com la muntanya perfecta, aquest pic majestuós està situat a la frontera entre Suïssa i Itàlia, i rep el nom de Cerví per la part italiana i el de Matterhorn a la carena suïssa. El cim d’aquesta muntanya, de forma piramidal, ha inspirat nombroses gestes alpinístiques. Kilian Jornet ha fet l’ascens del Cerví des de la part italiana, per la ruta de l’Arista Lion, dividida en tres parts essencials. El primer tram format per camins de terra de muntanya recorden als de qualsevol cursa de trail running, on la velocitat compta com a punt important. En el segon tram, s’hi comencen a trobar parts tècniques amb neu, i és en aquest punt que les habilitats de Jornet s’han hagut de mobilitzar. Per acabar, 1000 metres separen l’alpinista del cim, en un tram d’escalada de 3r i 4t nivell, amb cordes fixes i on l’escalada hi juga un rol essencial. Com comentava Seb Montaz abans del rècord: “Aquest ascens no és running tradicional com estem acostumats a veure fins ara amb el Kilian, és més aviat escalada en solitari. De fet, va molt més enllà del crono; és una comunió amb la muntanya, una intimitat amb la naturalesa que molt pocs atletes posseeixen”. L’atleta ha sortit a les 3 de la tarda des de Cervinia, poble de la Vall d’Aosta situat a 2007m. S’ha escollit aquesta hora per evitar les possibles gelades nocturnes i també el gran nombre de persones que en aquestes dates estan intentant fer cim tot sortint des dels diferents refugis que hi ha escampats al llarg del recorregut. Aquesta ha estat una sàvia decisió, tal i com explicava Jornet: “Ahir estava una mica nerviós perquè ens va costar de decidir una hora per sortir. Finalment ha resultat ser una molt bona opció, perquè a aquella hora feia molt bon temps i no he hagut de posar-me el paravent i, a més, no hi havia ningú a la muntanya i he pogut pujar sense cap problema”. El clima i les condicions en què s’ha topat Jornet li han estat molt favorables; bones temperatures i sol fins i tot al cim, on hi ha arribat 1h56’15’’ després d’haver sortit del poble. Començava aleshores el que ha estat el principal repte: la baixada, molt ràpida i tècnica que Jornet ha completat amb èxit, arribant de nou a Cervinia amb un temps de 2h52’02’’. Un cop a baix, Jornet ha explicat que “M’he trobat molt bé a la pujada, amb molt bones sensacions. Al principi tenia molta calor però poc a poc quan he anat agafant ritme i alçada m’he sentit molt millor. Arribar al cim ha estat un moment molt especial. La baixada també ha anat perfecta, estic content perquè no he pres molts riscos. He relliscat un parell de vegades, però res important. Quan estava arribant a Cervinia m’he sorprès moltíssim, realment pensava que seria extremadament complicat aconseguir batre el rècord.” Kilian Jornet supera d’aquesta manera per 22 minuts el rècord que l’italià Bruno Brunod havia establert l’any 1995, quan va pujar amb un temps de 3h:14:44. Brunod ha estat sempre un dels referents de l’atleta de la Cerdanya. En aquesta ocasió, Brunod ha volgut estar al costat de Jornet en els dies previs a aquesta travessa, donant-li consells, compartint la seva experiència i animant-lo al màxim. Cal destacar que Brunod va fer 30 ascensos abans de decidir-se a intentar el rècord, a més de ser un gran coneixedor de la zona. En aquest sentit, doncs, l’ajuda que ha aportat a Jornet és inestimable. Avui, Brunod ha acompanyat a Jornet durant una part del recorregut. El moment més emocionant ha estat a l’arribada, tal i com explicava Kilian: “Quan faltaven pocs metres per arribar a la meta, el Bruno ha vingut a córrer amb mi. Ahir el Bruno va dir que faria 2:52 de temps, sembla que em conegui millor que jo mateix! Mentre estàvem arribant a Cervinia m’anava repetint el temps. Per mi és el moment amb el que em quedo d’aquesta experiència, ha estat molt emocionant, si estic aquí és per persones com el Bruno, que em van inspirar des de que era petit”. Per la seva banda, Kilian Jornet ha estat preparant aquesta ascensió des de fa dues setmanes, en què ha pujat vuit vegades al cim per fer un reconeixement del recorregut. Assegura que una de les claus del Cerví és conèixer molt bé el recorregut, ja que això ajuda a guanyar molt temps. Malgrat tot, reconeix les complicacions i el repte tècnic que suposava aquest projecte. Per tal de preparar-se el millor possible l’atleta ha viscut durant gairebé un mes a la seva furgoneta a Cervinia amb l’objectiu de prendre contacte amb el terreny i conèixer fins al més mínim detall de la ruta. Si bé al Mont Blanc Kilian Jornet va estar acompanyat del seu amic Mathéo Jacquemond, seguint les premisses del projecte Summits of My Life, en aquesta ocasió ha fet l’expedició sol. Jornet explicava que : « El terreny és molt diferent en aquesta ocasió, ja que al haver-hi punts tècnics d’escalada ens hauríem d’esperar l’un a l’altre, i per tant no tenia molt sentit fer-ho acompanyat ». Malgrat tot, en les diferents ascensions que ha realitzat, amics i familiars s’han desplaçat fins a Cervinia per acompanyar-lo en els reconeixements, donar-li consells i aportar-li el seu suport. Igual que en les passades edicions, Seb Montaz ha estat acompanyant Jornet per filmar tots els seus moviments durant la travessa. En aquest cas, degut a les circumstàncies orogràfiques del terreny, Montaz ha filmat l’acció des d’un helicòpter mentre que Vivien Bucher, que ja els havia acompanyat al Mont Blanc i que és també guia de muntanya, ha supervisat la seguretat i ha aprofitat per captar imatges de diferents parts del recorregut. A més d’ell, un total de 6 persones, entre guies de muntanya i personal de protecció civil, han estat presents a la zona per vetllar per la seguretat de Kilian Jornet durant tot el recorregut. Com reconeixen Jornet i Montaz, el conjunt de la vall s’ha bolcat en aquesta expedició, i han expressat l’agraïment per tot el suport que han rebut al conjunt dels guies, als habitants de la regió i a tots els que han col·laborat perquè aquest projecte esdevingui una realitat. Un cop més, els valors i la filosofia que inspiren Jornet han estat presents en aquesta ascensió: « Per mi la superació i el respecte serien els valors que destacaria d’aquest rècord. Aconseguir aquest temps i poder d’aquesta manera igualar-me al Bruno és tot un honor per mi, i sens dubte és el record més preuat que m’emportaré d’aquesta experiència». Després d’aquesta expedició, al de la Cerdanya li quedarà només viatjar a Rússia per intentar completar l’ascens i descens de l’Elbrús (5642m), la muntanya més alta d’Europa i que completaria aquest any 2013 de Summits of My Life.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.