NI LA PLUJA HA POGUT AMB ELS 18.652 PARTICIPANTS

0
468

El corredor etíop Gezahgne Abera amb un temps de 2h.10:17 i la seva compatriota Lemelen Berha amb una marca de 2h:34:39 s’han imposat en categoria masculina i femenina, respectivament, en la Zurich Marató de Barcelona que avui s’ha disputat a la ciutat comtal. Gezaghne Abera, de 34 anys, ha acabat amb vuit anys de domini kenyà a Barcelona, però la seva marca ha estat lluny del seu millor registre (2h.07:54,Fukuoka 1999). Lemelen Berha, de només 21 anys ha recuperat el domini de les etíops a la prova, que no guanyaven des de 2010, realitzant la seva millor marca personal de 2h.41:02 (Hengshui, 2012) en gairebé set minuts.| Una temperatura de 12ºC, pluja intermitent durant gairebé tota la cursa i vent en contra en el tram litoral del recorregut, ha acompanyat els corredors durant tot el trajecte de 42,195 Km., que no ha propiciat bons registres. La ‘legió’ kenyana ha llançat el seu atac des de la mateixa sortida amb les tres ‘llebres’ Nickson Kurgat, Edwin Kypyego i David Kisang tirant dels favorits i formant un grup de vuit corredors, tots africans, que ja han obert una bretxa de mig minut sobre el gran grup que liderava l’extremeny Pablo Villalobos, ‘llebre’ de Jaume Leiva. Poc després del pas pel quilòmetre vuit el gran favorit per batre el rècord de la prova, el kenyà Joseph Kimeli Lagat, ha abandonat a causa d’una forta lumbàlgia. Després que ahir l’espanyol Nacho Càceres anunciés que no hi participava, la baixa de Lagat deixava la prova molt oberta. El pas pel quilòmetre quinze s’ha realitzat amb un crono de 45:45 i el grup ja era de només vuit corredors amb un avantatge de gairebé minut i mig amb els immediats perseguidors. El pas per l’equador del recorregut, la mitja marató (21.097 Km.) ha sigut lent pels primers corredors, liderat pel kenyà Nickson Kurgat 1h.04.07, en un grup de sis corredors. El primer català ha sigut Jaume Leiva que ha passat en l’onzena posició amb un registre de 1h.06:05. Marc Roig ha passat 14è amb un temps de pas de 1h.08:01 i Roger Roca darrera seu, amb 1h.09:55. La cursa es trencava en el pas del quilòmetre 30 amb el kenyà Nikson Kurgat liderant, amb un temps de 1h.31:14. Un grup de sis corredors format per sis kenyans i dos etíops, separats amb prou feines per dos segons, i obrint una bretxa de 15 segons sobre el també kenyà Joash Mutai, setè, mentre que Jaume Leiva era desè amb un crono de 1h.33:33.La batalla s’ha decidit poc després del pas pel quilòmetre 40 quan l’etíop Gezahgne Abera Enfonsa ha fet un fort canvi de ritme i només el kenyà Abraham Keter l’ha pogut seguir. L’ etíop vencia amb una marca de 2h.10:47, seguit de Keter a 31 segons (2h.10:48) i Linus Maiyo, tercer a una mica més d’un minut (2h.11:34). Jaume Leiva ha realitzat una gran remuntada i ha entrat en cinquena posició amb un crono de 2h.13:41, no aconseguint la mínima mundialista per 11 segons, rebaixant en gairebé dos minuts la seva millor marca personal (2h.15:28, Berlín, 2010). En categoria femenina la batalla entre les etíops Lemelen Berha Yachem i Bosho Amelework Fikadu, amb la kenyana Irene Mogaka, ha estat espectacular des de la sortida i amb prou feines 5 Km. Ja superava en minut i mig a la immediata perseguidora, la britànica d’origen polonès Joasia Zakrzewsky i en dos a l’etíop Degitu Jebesa Tolosa, cinquena. En l’equador del recorregut l’etíop Bosho Amelework Fikadu passava amb un registre de 1h.13:51, obrint una bretxa de 28 segons sobre la seva compatriota Lemelem Berha Yachem (1h.14:19) que intentava deixar enrere a la kenyana Irene Mogaka, tercera amb 1h.14:36. Encara que seguiria manant al pas pel quilòmetre 40, superant a la seva compatriota Lemelen Berha en gairebé un minut, ha sigut ella qui ha donat el cop final escapant-se de les seves rivals per vèncer amb un registre de 2h.34:39, a gairebé minut i mig respecte Bosho Amelework (2h.35:53) i quatre minuts per damunt de la kenyana Irene Mogaka (2h.38:36). La corredora de Ripollet Elena Hidalgo ha estat la primera catalana classificada, en la vuitena posició i un registre discret de 3h.00.08. En la categoria de cadira de rodes, la victòria ha estat para Martín Berchesi, amb un crono de 1h.40:02, superant per centenes a Israel Rider, que ha entrat amb el mateix temps, i en cinc segons a Diego Ballesteros, tercer (1h.40:07). Ha destacat la presència de 23 corredors de 18 anys, debutants en la distància i de trenta majors de 70 anys. El de major edat ha estat Atilano Alfaro Alfaro, subcampió d’Espanya de Marató Veterà el 2010, i la corredora de major edat ha sigut la finlandesa Maija Kainulainen de 73. Gezahegn Abera: ”És la primera vegada que vinc a Barcelona, i marxaré d’aquí molt content. Ha sigut una llàstima la pluja, el circuit és ràpid, pla, però hem patit a la zona litoral, degut al vent en contra. El recorregut és molt bonic, i hem notat el caliu del públic, que ens ha animat al llarg dels 42km”. Lemenen Berha Yachem: “ Sempre recordaré la Zurich Marató de Barcelona, ja que ha sigut el meu debut en marató, i a més a més he aconseguit guanyar. Així que el balanç no pot ser més positiu. El recorregut i la gent que ha sortit al carrer ha sigut fantàstic.” Jaume Leiva: “ Estic content per com ha anat la cursa. He fet marca personal, i acabar 5è, amb el nivell dels atletes que participaven, és un resultat fantàstic. Marxo content, tot i que per 10 segons no he aconseguit la mínima per disputar els mundials de Moscou.” Resultats i classificacions: Categoria Masculina .1. Gezahgne Abera Enfonsa Etiòpia 2h.10:17 .2. Abraham Keter Kenya 2h.10:48 .3. Linus Maiyo Kenya 2h.11:34 .4. Aredom Tiumay Degefa Etiòpia 2h.12:17 .5. Jaume Leiva Runnersworld 2h.13:41 .6. Joash Mutai Kenya 2h.16:47 .7. Samir Ait Bouchmane Univ. País Basc 2h.17:31 .8. Just Sociats New Balanç 2h.23:25 .9. Marc Roig CA Laietania 2h.25:46 10. Abderraman Ait Kamouch Runners World 2h.26:56 Categoria Femenina .1. Lemenen Berha Yachem Etiòpia 2h.34:39 .2. Bosho Amelework Fikadu Etiòpia 2h.35:53 .3. Irene Mogaka Kenya 2h.38:46 .4. Joasia Zakrzewsky Regne Unit 2h.43:50 .5. Lou Collins, Regne Unit 2h.57:34

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.