El canicross, el plaer de córrer amb el teu millor amic

0
486

Actualment, és habitual veure corredors practicant el running acompanyats del seu gos. Malgrat tot, encara són pocs els coneixen realment el canicross i el practiquen de manera adequada. De fet, segur que alguns de vosaltres heu vist esportistes que corren amb el seu gos, utilitzant el mètode d’aferrament habitual (cadena lligada al collar) o fins i tot, altres que opten per lligar-se una corretja normal a la cintura. En aquest article, aprofundirem en els principis bàsics d’aquest esport per tal de donar-lo a conèixer i fomentar-ne la bona pràctica. | L’origen del canicross El canicross és una variació dels esports de múixing. Tot i ser una modalitat jove en el nostre país, a Europa el canicross compta amb molta afició i disposa d’una Federació pròpia amb importants campionats dedicats exclusivament a aquest esport i un nivell molt alt de competició. A Espanya, el canicross es va introduir en competicions regulars aproximadament l’any 2006,i depèn de la Federació d’Esports d’Hivern. Amb el pas del temps, aquesta disciplina s’ha anat popularitzant gràcies a la tasca dels clubs i altres entitats dedicades a difondre els principis d’aquest esport i fomentar-ne la pràctica. Què és i com es practica La definició del canicross és ben senzilla: es tracta d’un esport que consisteix a córrer acompanyat del teu gos. Normalment es practica sobre terra encara que en algunes ocasions es pot practicar sobre neu. En aquest darrer cas, s’utilitzen raquetes quan la neu és tova i calçat esportiu quan es corre damunt d’una superfície dura. Es recomana la seva pràctica a una temperatura inferior als 15º ja que sinó es pot posar en risc la salut dels animals. El factor clau que explica l’èxit d’aquest esport és la complicitat que es crea entre el corredor i la seva mascota. Es tracta d’un procés d’aprenentatge mutu en el qual ambdós s’enfronten als seus reptes i descobreixen els seus límits. De fet, podem afirmar que és un esport ideal pels amants dels animals aficionats al running; o dit d’una altra manera, pels corredors amb cor animal. Material indispensable per una bona pràctica Un dels problemes més comuns és que molts esportistes s’inicien a la pràctica d’aquest esport sense conèixer la manera òptima de fer-ho. Per tant, abans de posar-nos a córrer amb la nostra mascota, cal saber quins és el material clau, que facilitarà la compenetració entre el tàndem corredor-gos. En aquest sentit, existeixen quatre elements que són fonamentals: • L’arnés de tir: és un peça que es col•loca al cos del gos per a garantir la seva comoditat i evitar lesions a la columna vertebral. • Línia de tir elàstica: a l’arnés de tir se li uneix aquest component, que permet connectar el gos amb el corredor a una distància màxima de dos metres. • Cinturó: és la peça que el corredor es col•loca a la zona lumbar. • Mosquetó: es tracta d’un element important que s’encarrega d’unir la línia de dir amb el cinturó del corredor. Cal apuntar que, com a novetat d’aquests any en competicions oficials, s’ha introduït l’obligació d’utilitzar mosquetons d’alliberació ràpida per evitar incidents i garantir el benestar i la seguretat del binomi, corredor-gos. Per tant, és fonamental que els corredors que volen iniciar-se en el món del canicross coneguin aquests elements i sàpiguen com utilitzar-los al seu favor. En aquest sentit, existeixen Clubs i altres entitats, com és el cas del Club de Canicross CaveCanem, que ofereixen assessorament per a les persones interessades i organitzen entrenament grupals en els quals ensenyen les tècniques d’aquesta disciplina. Autors: Laia Gilibets i Jordi Castells (Escola canina – Club canicross Cave canem)

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.