Les dones i la Marató

0
451

No és estrany que les angleses o les nord-americanes corrin més maratons que les espanyoles. La primera, a Anglaterra, ho va fer l’any 1926, i la d’Estats Units el 1959, justament quan aquí, l’atletisme femení estava prohibit pel franquisme. L’anglesa va ser Violet Perci el 1926; la nord-americana Arlenne Pieper el 1959, en una cursa de muntanya (en ruta, la primera, Kathrine Switzer, va fer-ho a Boston l’any 1967). La primera espanyola va ser la basca Lourdes Gabarain a l’octubre de l’any 1977 a Bordeus. Les primeres catalanes que van participar en una marató van ser Matilde Gómez, Montse Camps i Ester Inés Mañé. Ho van fer les a Palafrugell l’any 1978.| No es sorprenent, deia, el retràs que existeix respecte d’altres països. La dictadura no va deixar, des de 1941 i fins el 1960, que les dones espanyoles fessin cap prova atlètica. Consideraven que l’atletisme era un perill perquè podia complicar-los-hi la maternitat. I fins i tot, podia afavorir la masculinitat de la dona.

Atleta. Corredor de fons. Maratonià. Fotògraf. Editor de la web d'atletisme www.atletisme.cat.

RESPON

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.