Les dones també corren

0
428

Per raons de família (la meva dona i la meva filla van ser maratonianes), la participació de les dones en el món del córrer és una qüestió que m’ha interessat molt sempre. I comprovo que, cada vegada més, la dona s’hi està incorporant a marxes forçades.
Fa un temps -no gaire- ens preguntàvem perquè eren tan poques les que corrien en comparació als homes. I més encara, perquè eren tan poques les que participaven a les curses. Això, feliçment, s’està acabant. Com si les raons que justificaven la manca de participació -diferències culturals, major paper de la dona a casa, incompatibilitat d’horaris laborals que impedien entrenar, etc.- s’estiguessin eliminant. Només cal veure, a qualsevol moment del dia, la quantitat de noies que corren pel carrers o els parcs per fer-nos idea de com ha canviat la situació.| No vol dir que estiguem a l’alçada d’Estat Units -on fins i tot en moltes proves urbanes i corren més dones que homes- i tampoc a la d’alguns països d’Europa, però és un fet inqüestionable: les dones, a casa nostra, també corren. Una mostra del que està succeint és l’augment de participació a les curses. A la de Bombers de Barcelona -la de 10 km més multitudinària de Catalunya i de més qualitat en tots els aspectes-, el nombre de dones que l’han correguda enguany (6.724) ha crescut gairebé tres vegades respecte de les que van fer-ho fa tant sols quatre anys (2.372). En la darrera de fa pocs dies, l’increment ha estat un 47% més que l’any passat, que és un augment altíssim. (El dels homes també ha crescut, però únicament un 9%). I la proporció de dones sobre el total de participants és cada cop més alta, com es posa de manifest en aquesta mateixa cursa, que ha passat del 16% en el 2008 al 31% en aquest 2012. Òbviament, com més curta és la distància, la proporció és major (a la darrera cursa de 6 Km de Badia del Vallés, amb més de 700 participants, el ràtio homes/dones va ser del 58/42). Però és molt significatiu que en algunes de 10, com la dels Nassos del passat desembre hagi estat el 23%, o la de la Mercè del setembre el 25%, i la de la Cursa de Bombers hagi sobrepassat el 30%. Són uns índex que fan patxoca. Les dones ja no poden sentir-se dir pel carrer, com més d’una i de dos van haver de patir-ho fa un temps: ‘A la cuina!’.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.