Entrevista amb HELIO LÓPEZ CASTILLO

0
738

Va néixer i viu a Blanes. Actualment treballa com a gestor científic en el grup de recerca LEQUIA de la Universitat de Girona i les seves aficions son la pràctica de l’esport a l’aire lliure, la natura i viatjar.

Helio López Castillo és membre actiu de Fondistes Blanes i diumenge 15
de gener, a banda de col·laborar amb la resta de companys en
l’organització de la cursa, correrà una nova edició de la Mar i
Murtra. Enguany és la 24 ena edició d’aquesta cursa de 20 km que
permet gaudir dels diversos contrastos paisatgístics d’aquest municipi
de La Selva.

–Preparat per una nova Mar i Murtra? Ja fa uns quants anys que hi participes? Doncs si, amb ganes que arribi el dia, encara que amb les festes de Nadal acabades de passar costa una mica més posar-s’hi. Aquesta serà la meva 8ena participació consecutiva (la corro des de l’any 2005). Abans jugava a futbol i sempre teníem partit, però des que vaig deixar-ho l’he fet cada any.

–Com definiries la Mar i Murtra? Molts atletes diuen que serveix per
preparar altres maratons. Circuit planer, a casa teva, a nivell
popular…| És una cursa especial degut a què corres a casa i la família sempre espera a la línia d’arribada. A més, el meu germà també hi corre i hi ha una mica de “pique” familiar. La major part del recorregut és planer, encara que una vegada surts del poble i t’apropes al Santuari del Vilar hi ha alguna que altra pujada que et fa suar una mica. A partir del km 16, comences a baixar per endinsar-te al poble i fer els últims kms quasi planers fins a l’arribada (al costat del mar). 
–Des de quan practiques l’atletisme?
Vaig començar a córrer cap a finals de 2004 (un cop vaig deixar el futbol), encara que de forma més continuada des de gener de l’any 2006, quan vaig començar a preparar la meva primera marató, la de Barcelona. Aquells primers anys van anar molt bé i a la marató de Sant Sebastià (novembre 2007) ja vaig aconseguir baixar de la mítica barrera de 3 hores. Després, entre 2008 i 2009 vaig deixar d’entrenar de forma continuada degut a alguna petita lesió i per motius laborals. No obstant, l’any 2010 vaig poder tornar a entrenar amb regularitat i aquest 2011 ha estat un dels meus millors anys esportius. 
–Participes a moltes maratons/curses….
Considero que no sóc un esportista que participi a moltes curses o maratons. Per exemple, des que corro seriosament només he participat a una marató per any. No obstant, m’agrada anar a curses de mitja distància, populars, de muntanya (des de l’any 2009) i a algun que altre cros. Es pot dir que participo entre 15-20 curses per temporada i combino asfalt (tardor-hivern) i muntanya (primavera-estiu). 
–Quines han estat les últimes?
Doncs aquest últim trimestre de l’any ha estat una mica atípic ja que he participat en 9 curses de tota mena de distància i terreny. M’agradaria destacar-ne dues. Per una banda, la Cavalls del Vent (85 km i 12.000 m des desnivell acumulat) que dóna la volta al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Va ser una cursa espectacular per la seva organització, el seu recorregut i les sensacions viscudes durant més de 14 hores. Per una altra, la Behobia-San Sebastián, la cursa més multitudinària de l’Estat (23.000 persones). L’ambient és increïble -com viuen l’esport els bascos- i encara que son 20 km bastant durs, amb contínues pujades i baixades, va sortir un dia esplèndid (un pèl de calor i humitat) i van poder gaudir de la cursa, la ciutat i la gastronomia. 
–Com afrontes les curses? A nivell de preparació, entrenaments… No faig una preparació específica per afrontar les diferents curses a les que hi participo. No faig cap tipus de sèries però sí algun entrenament amb canvis de ritme (aquest últim any pocs). No obstant, crec que per millorar hauria de fer alguns entrenaments amb sèries i més canvis de ritme. I quan s’apropa una marató o una cursa de llarga distància faig una tirada llarga a la setmana. 
–Quina és la teva rutina d’entrenaments? Comparteixes entrenaments i
curses amb amics?
Normalment faig 4-5 entrenaments per setmana que complemento amb alguna sortida amb bicicleta i molt esporàdicament amb algun entreno de natació. Alguns entrenaments els faig amb un company de feina i els caps de setmana amb amics o amb el meu germà o el meu cunyat. A les curses normalment vaig acompanyat pels companys del club, amics o familiars. És molt més divertit i enriquidor compartir-les amb altres persones. 
–Què t’aporta la pràctica esportiva? A nivell emocional, per
desestressar-te….
La pràctica de l’esport em permet, principalment, mantenir-me en forma, portar una vida saludable i compartir aquest “hobbie” amb persones que els hi agrada córrer i sentir-se lliures. També em permet desconnectar de la feina i posar el cos i la ment al límit, (en alguns entrenaments i algunes curses) que una vegada assimilats em serveixen, tant en l’aspecte personal i laboral, com en l’esportiu, per superar possibles problemes i nous reptes. –Creus que en els últims 2 ó 3 anys s’ha incrementat la pràctica
esportiva, és com si estigués de moda fer esport, ja sigui córrer o
altres disciplines….? Doncs si. Crec que degut a que cada vegada ens cuidem més i volem portar una vida més o menys saludable molta gent ha començat a practicar algun esport. I el més fàcil i assequible econòmicament és posar-se unes vambes i sortir a córrer una estona. També, crec que la difusió que s’està fent de moltes curses a través de les noves tecnologies fan que sigui molt més accessible a un major nombre de persones.

–Què creus que aporta la pràctica esportiva a nivell col·lectiu?
A nivell col·lectiu crec que aporta una sèrie de valors com l’esforç, la constància i la superació que et permeten, a part de superar-te a tu mateix dia a dia, millorar la qualitat de vida de les persones que practiquen esport. En molts casos l’esforç realitzat en un entrenament o en una cursa et permeten superar obstacles de la teva vida quotidiana. 

–Si haguessis de recomanar la Mar i Murtra a un atleta o esportista
que no l’ha fet mai, què li diries? Li diria que aquesta cursa té de tot. És ideal per preparar una marató amb un recorregut de 20 km envoltat de natura i amb tot tipus de terreny (asfalt, camins forestals, pla, pujades i baixades) i paisatges (mar, riu, muntanya, turons, circuit urbà,…). Està molt ben organitzada pel Grup Fondistes Blanes (aquest any és la 24ena edició), cada vegada ve més gent i que segur que passarà una estona agradable en bona companyia.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.