Marató de Bcn 15 anys amb el xip

0
636

La Marató de Barcelona va ser una de les primeres del món en implantar aquest sistema de cronometratge
El 19 de març de 1995, la Marató de Barcelona va esdevenir pionera en convertir-se en la primera d’Europa i una de les primeres del món en implantar el sistema de cronometratge per mitjà d’un xip. El sistema, comercialitzat per l’empresa holandesa ChampionChip, s’havia estrenat l’estiu de 1994 a la cursa Seven Hills de Nijmegen, on els organitzadors van desenvolupar un prototipus de cronometratge basat en el xip que feien servir les vaques per a determinar la quantitat de menjar que els havien de donar quan s’acostaven al menjador.| Quatre enginyers de telecomunicacions, als que l’ajuntament de Nijmegen havia encarregat la gestió informàtica de la cursa, van construir un prototipus basat en un xip col•locat a les sabatilles dels corredors que era llegit per unes antenes situades en unes catifes a ras de terra. L’èxit va ser tan gran que aquell mateix any els organitzadors de la marató de Berlín van oferir-se per a desenvolupar el prototipus i el van provar en la seva cursa col•locant el xip a les sabatilles d’uns quants corredors que se’l van voler posar de forma voluntària. Fou un dia històric, ja que aquells corredors van poder saber el seu temps real des del moment que van sortir fins a la seva arribada a la meta, una cosa que era impossible de conèixer amb el sistema de lectura de codi de barres, que era el més emprat en aquella època. Només un any després, la Marató de Barcelona va implantar el mateix sistema gràcies a Bep Solé, actual director esportiu de la cursa, i a Josep Maria Antentas, ex maratonià i vicepresident de la Federació Catalana d’Atletisme, que van assistir a una demostració del sistema en el Congrés que la Associació Internacional de Maratons i Curses de Llarga Distància (AIMS) va celebrar a Macau. L’enginyer alemany Heinfried Machmeyer, que havia desenvolupat el prototipus a Berlín, va venir el mes de novembre de 1994 a Barcelona per a ensenyar com funcionava el sistema, i el 19 de març de 1995 el van estrenar els 2.569 participants de la Marató. Barcelona es va convertir així en la pionera a Espanya d’un sistema que avui fan servir pràcticament totes les curses de participació massiva del món per mitjà del popular xip groc, que és el que es compra en propietat. “A Espanya, actualment hi ha més de 50.000 usuaris del xip groc, uns 45.000 d’ells a Catalunya”, diu Andreu Ballbé, un ex corredor internacional i olímpic de 800 metres que és el responsable de l’empresa ChampionChip a Catalunya. “El xip groc és ara tan popular a Catalunya que fins i tot i ha en marxa un projecte de la Universitat Politècnica de Catalunya per crear una xarxa social que aglutini tots els usuaris i també tenim una Lliga d’Internet amb més de 100 curses puntuables que aquest 2011 ha arribat a la seva onzena edició i en la que l’any passat hi van participar prop de 5.000 corredors” afegeix Ballbé, que creu que la utilització del xip com a sistema de cronometratge en curses multitudinàries encara té molts anys de vida per endavant. “Darrerament s’ha provat un altre sistema de cronometratge per GPS, però de moment és molt car i tardarà encara uns anys en implantar-se”, assegura.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.