CORRE O CAMINA PER LA MARATÓ DE TV3

0
484

Diumenge 19 de desembre corre amb nosaltres contra les lesions medul·lars i cerebrals adquirides
En solidaritat amb La Marató de TV3, dedicada enguany a la lluita contra les lesions medul·lars i cerebrals adquirides, el Club d’Atletisme 100×100 Fondistes vol agrupar el major nombre de corredors i caminadors que, amb la seva aportació econòmica voluntària, donaran tombs ininterrompudament durant 12 hores a la plaça del Carme de Tàrrega, coneguda popularment com El Pati, en un recorregut de 150 metres de longitud. A més de recaptar fons benèfics, es pretén conscienciar la ciutadania sobre l’hàbit de fer esport.| La jornada s’amenitzarà amb activitats per part de diferents entitats locals per tal de fer la festa més participativa, oberta i popular. Aquesta es la programació d’actes que ocuparan les 12 hores que dura l’activitat: 9 h: Traca inaugural 11 h: Club Alba-Associació Alba Els esportistes del Club Alba portaran els seus tricicles i bicicletes i entre tots pedalaran amb força durant tot el matí. L’exemple de superació, esforç i sacrifici de casa nostra. (Organitza: Associació Alba) 11.30 h: AtrapaTió!!!! Vine a perseguir el tió de l’Agrupament Escolta i Guia de Tàrrega, corre darrere seu per La Marató de TV3, i qui sap…Si l’atrapes, potser et cagarà algun dolç!!!! (Organitza: Agrupament Escolta i Guia Mestre Güell Roger de Llúria) 12.30 h: Nadales Cauils Per tal d’animar tots els participants, siguin corredors o caminadors, els del Cau de Tàrrega cantaran nadales amb el seu estil particular, on l’important no és l’entonació, sinó l’alegria i l’emoció!!! (Organitza: Agrupament Escolta i Guia Mestre Güell Roger de Llúria) 13 h: Foment Targarí corre!!! L’Eti, la mascota de Foment Targarí, correrà a màxima velocitat per la Marató!!!! (Organitza: Foment Targarí) 17.30 h: Cursa de gegants Qui serà el gegant més ràpid i àgil de la ciutat?? No t’ho perdis i vine a la primera cursa de gegants de la història recent. (Organtiza: La Fal·lera Gegantera de Tàrrega) 18h: Animació musical amb els Grallers de la Barra 18 h: Xocolatada popular per la Marató. Degusta la millor xocolata del món mundial, gentilesa del servei de neteja de l’Associació Alba. Xocolata calenta i coca per recuperar energies. Donatiu: 1 euro (Organitza: Servei de neteja-Associació Alba) 18.30 h: Cursa dels Nans de Tàrrega: Pio, Guantxo, Rosalia i Guixanet Els Nans de Tàrrega ja fa dies que s\’entrenen. Només un dels quatre guanyarà la cursa de Nans de La Marató de TV3. Qui serà? La Rosalia, l’àvia més en forma que ha conegut mai la ciutat? El Guantxo, entrenat als camps de batalla més salvatges del món? El Pio, que, tot i semblar baix de forma, potser es prendrà un dels seu dolços energètics? O el Guixanet, disposat a fer trampes si cal? (Organitza: Associació Guixanet) 19h: Llar Aleix-Associació Alba Gaudeix de les nadales cantades per la gran familia de Ca n’Aleix i la seva coral Superpolifònica de l’Alegria: les dotze van tocant, el dimoni escuat, el trineu, bona nit i la cançó del ruc seran algunes de les cançons que interpretaran. Tota una primícia mundial!!!! (Organitza: Associació Alba) 20h: Foment Targarí corre encara més!!! L’Eti, la mascota de Foment Targarí, ara amb les piles carregades a base de torrons i altres gormanteries, correrà a màxima velocitat per la Marató!!!! (Organitza: Foment Targarí) 21h: Traca final col·labora: Associació Alba, Agrupament Escolta i Guia Mestre Güell Roger de Llúria, La Fal·lera Gegantera de Tàrrega, Associació per a la Cultura Nacional Guixanet de Tàrrega Foment Targarí, Ràdio Tàrrega, Caixa Penedes i Ajuntament de Tàrrega. informació: per e-mail a info@fondistestarrega.com o a www.fondistestarrega.com o al telèfon 655107339 La plaça del Carme, el Pati, lloc de reunió i de celebració La plaça del Carme rep el nom del convent i l’església del Carme, edificats a extramurs de la vila, que daten de l’any 1364 i 1384 respectivament. En el claustre hi podem veure la següent inscripció: “en lo any 1364 se funda lo present monestir essent papa Urbà V i rei d’Aragó Pere IV” (Pere III de Catalunya-Aragó). L’edifici religiós ha estat objecte de múltiples reformes al llarg del temps; una de les més importants es dugué a terme entre l’any 1622 i el 1721, moment en què es construí l’actual claustre d’estil renaixentista. A conseqüència de la desamortització de Mendizábal, l’any 1840 foren posats a subhata pública tots els béns dels religiosos, el convent va ser comprat per particulars i més endavant hi van posar una fàbrica de llumins; l’any 1856, amb la intenció de donar gràcies per la curació d’una filla, la família que n’era propietària lliurà l’església a l’autoritat eclesiàstica. Aquesta situació (convent en mans particulars i església habilitada al culte) es va perllongar fins el segle XX. La darrera reforma data de l’any 1961. La plaça del Carme, coneguda popularment com el Pati, va actuar de pati d’armes de les casernes militars que hi hagué a Tàrrega durant el segle XVIII i part del XIX, d’aquí li ve el nom que ha quedat entre els targarins. Les casernes eren a la part baixa de la plaça (avui dia encara es poden veure les arcades de pedra d’aquesta edificació a l’interior d’alguna sucursal bancària construïda en el mateix indret). Davant d’aquestes casernes, a l’altre costat de la plaça, es construïren els pavellons que hostatjaren els comandaments militars. Alguns d’aquests pavellons encara es conserven, reconvertits en habitatges i locals comercials (el 1862 un d’ells es destinà a escola pública); durant la guerra carlina s’hi fortificaren els liberals. Durant la Guerra Civil de 1936-39 es construí un refugi antiaeri al subsòl de la plaça. Al segle XX el Pati esdevingué un dels centres neuràlgics de la ciutat, convertint-se en el punt de trobada i esbarjo on convergeixen tots els targarins, sigui quina sigui la seva edat, sexe i classe social. Antigament era típica l’estampa de les tardes vespre d’estiu, especialment dels diumenges, on grups de nois i noies, sovint per separat i en direcció contrària, passejaven donant tombs a la plaça, aprofitant el moment en què es creuaven per reüllar-se els uns als altres. En un extrem de la plaça s’hi instal·là un xurreria i a l’altre un quiosc, dels quals avui dia encara en gaudim. A l’hivern s’hi munta la caseta de la castanyera. Tot el perímetre es troba envoltat de bancs, aixoplugats pels nombrosos arbres plantats. Actualment s’hi poden contemplar diferents monuments, com el dedicat al gran compositor targarí Ramon Carnicer ( 1789-1855), que fou un dels músics més destacats a l’Estat espanyol durant la primera meitat del segle XIX. A l’altre extrem de la plaça, s’alça el monument als Països Catalans, fet per l’escultor valencià Andreu Alfaro l’any 1981. Al centre hi tenim la font de Carles Buïgas, que també disposa d’un sistema de joc d’aigua i llums com la font de Montjuïc.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.