La importància d\’uns objectius ben definits

0
551

La definició d’objectius sol ser un dels primers passos en la preparació psicològica d’un esportista ja que es considera un aspecte clau en torn del qual es planifica la resta del treball. És important definir-los amb ajut de l’entrenador que és qui millor coneix el nostre estat de forma i ens pot ajudar a cercar un objectiu realista. | Els objectius han de ser exigents i a l\’hora possibles perquè les persones gaudim més i estem més motivades quan ens marquem unes metes que estan \”casi\” a les nostres mans. Si els nostres objectius no ens exigeixen esforç i per tant no hi ha repte, ens sentim avorrits, desmotivats, però per altre banda, els objectius molt grans poden provocar un efecte paralitzador, ja que el nostre cos es troba sense recursos i ens sentim amenaçats. L\’amenaça és una mala companya, és molt més recomanable cercar un repte. Un altre aspecte bàsic en els objectius és que depenguin de nosaltres mateixos, els anomenem objectius de rendiment, per oposar-los als objectius de resultat. Un objectiu de rendiment pot ser estar atent al tret de sortida o executar correctament la tècnica als llançaments o als salts, millorar l\’estil, canviar de ritme… En canvi, guanyar la competició o aconseguir un lloc determinat és un objectiu de resultat que no depèn només de nosaltres, ja que aquí entren factors que estan fora del nostre control com la sort o el comportament dels altres. És clar que estem participant en un esport competitiu i que a tots ens fa il•lusió guanyar, però quan el nostre objectiu és simplement aquest, comencem a centrar l’atenció en aspectes que no podem controlar i això ens fa sentir més insegurs. En canvi, si hem definit uns objectius d’execució, podem centrar-nos en nosaltres mateixos i en el que hem de fer per progressar en cada moment. Això ens permet sentir-nos amb més poder sobre la situació, estem més concentrats i evitem la tensió excessiva, aspectes que beneficien el rendiment. Els objectius són les guies del nostre esforç, quan en som conscients i els formulem correctament, la nostra activitat s’organitza entorn a ells i podem reconduir-nos quan ens n’allunyem. Estem fregant l’inici de la nova temporada, quin millor moment per parar-se a plantejar quins són els vostres objectius. Molta sort!

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.