SIS ATLETES ASPIREN A B10 A UN TERCER TÍTOL CONSECUTIU

0
408

L’espanyola Marta Domínguez, campiona continental en 5.000 metres al 2002 i 2006, a un selecte grup d’estrelles juntament amb Obikwelu, Baala, Olsson, Sebrle i Kluft
Francis Obiwkelu, Mehdi Baala, Christian Olsson, Roman Sebrle, Carolina Kluft, i Marta Domínguez són els atletes d’entre els més de 1.600 que participen a Barcelona 92 que opten a aconseguir una tercera corona consecutiva, tot i que en el cas de la fondista espanyola sigui a una prova diferent doncs a Munich 2002 i Göteborg 2006 va vèncer als 5.000 metres i ara competirà als 3.000 obstacles. | Si aconsegueixen el seu objectiu es situaran entre els més grans de la història ja que tres triomfs consecutius a un Campionat que es disputa cada quatre anys és una gesta a l’abast tan sols dels escollits. Segurament a partir de Barcelona 2010 serà més fàcil parlar d’atletes que hagin aconseguit tres o quatre títols consecutius. La futura freqüència de dos anys (al 2012 es disputarà a Hèlsinki) entre cada edició del Campionat d’Europa permetrà coronar a un major nombre de campions superlatius i elevarlos a la categoria de grans mites. Fins a la data, amb aquests quatre anys d’espera entre una edició i una altra, ha resultat molt difícil a les grans estrelles mantenir la seva hegemonia al llarg de la seva carrera esportiva. Més complicat que al Campionat del Món, que va passar a disputar-se cada dos anys al 1993, i a la par que als Jocs Olímpics. Al marge dels equips de relleus, que són els que encapçalen la llista de les més grans ratxes de victòries, s’ha de destacar a cinc atletes que han estat quatre vegades consecutives campions continentals: el corredor de tanques gal—lès Colin Jackson, els llançadors de javelina soviètic Janis Lusis i l’anglès Steve Backley, la velocista/saltadora de llargada alemanya oriental Heike Drechsler i la llançadora de pes soviètica Nadezja Chizhova. Els cinc formen part de la història del Campionat amb les seves quatre victòries, un fet fora de l’abast de l’actual generació. Chizhova va guanyar reiteradament a quatre ocasions entre 1966 i 1974. Va ser contemporània de Lusis, que es va graduar al vèncer a les edicions compreses entre 1962 i 1971. La gran Drechsler, que figura al palmarès del Campionat amb cinc medalles d’or i una de plata, va aconseguir els seus quatre triomfs en salt de llargada (1986-1998) i els altres dos, Jackson i Backley, van imposar la seva llei al període comprès entre Split 90 i Munich 2002. El portuguès Obikwelu, que a més dels seus dos triomfs consecutius als 100 metres va obtenir la medalla d’oro dels 200 a Göteborg, tindrà una difícil defensa de la corona a la prova reina, on l’espera un vell conegut, Dwain Chambers, i l’estrella emergent al sector, el campió d’Europa júnior Christopher Lemaître, que ja ha corregut aquest any 10.04 Si es recupera de la lesió que l’ha impedit fins al moment debutar al 2010, el francès Baala apareixerà amb la categoria de gran preferit als 1.500 metres. Ha estat el gran rival dels espanyols en esta dècada i de nou els migfondistes del país amfitrió l’esperen a un duel que es convertirà en un dels cims de Barcelona 2010. Olsson també ha estat lesionat, i seriosament, però la seva recuperació és un fet (17,62 metres amb vent fa uns dies a New York). El doble campió europeu tindrà un difícil paper a una final, la de triple salt, que s’anticipa com la més competida del Campionat. Per aconseguir el seu objectiu haurà de superar ni més ni menys que al campió olímpic (Nelson Evora), al del món (Phillips Idowu) i al campió mundial indoor (Teddy Tamgho). Només un Olsson amb plenes facultats podrà sortir airós d’aquesta situació. El txec Sebrle ho tindrà encara més difícil al decatló ja que l’actual situació del plusmarquista mundial és precària després de tants anys de permanència al màxim nivell i per la consistència dels seus nous adversaris. No ha guanyat un decatló des del Campionat del Món d’Osaka de fa tres any i aquesta primavera ha competit a Gotzis però no va acabar les deu proves. Com en el cas de l’espanyola Marta Domínguez, la sueca Kluft aspira a un tercer títol, però no a la seva especialitat, la prova combinada. Cansada prematurament de l’heptatló, la sueca va canviar de direcció i ara dirigeix les seves passes cap a la llargada i el triple salt, proves en que segurament competirà a Montjuïc. Kluft jo tindrà molt difícil a un terreny espinós dominat principalment per les russes. P ara más información consulte nuestra página web: www.bcn2010.org ELS MILLORS DE LA HISTÒRIA DEL CAMPIONAT D’EUROPA Amb 6 medalles d’or GDR 4×400 fem Amb 5 medalles d’or GBR 4×400 masc Amb 4 medalles d’or Heike Drechsler, Nadezja Chizhova, Colin Jackson, Janis Lusis, Steve Backley Amb 3 medalles d’or GDR 4×100 fem, GBR 4×100 masc, Rosa Mota, Marlies Göhr, Marita Koch, Karin Balzer, Vasiily Kuznyetsov, Adolfo Consolini, Yuri Sedykh, Wolfgang, Nordwig, Harald Schmidt, Valeriy Borzov, Linford Christie

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.