BARCELONA BAT TOTS ELS RÈCORDS: 2:07:30 I RÈCORD DE PARTICIPACIÓ

0
529

El fondista kenyà Jackson Kotut, amb un registre 2h.07:30, aconsegueix la millor marca de la Marató de Barcelona en tota la seva història, polvoritzant el rècord de la prova, vigent des del 1998 i marcant el millor crono de tots els temps en una marató disputada a Espanya. La corredora d’Etiòpia Debola Wudnesh s’ ha imposat amb un crono de 2h.31:51, superant per només 37 segons a la segona classificada, la també etíop Roman Gebre. Kotut, de 21 anys, ha avançat en una gran recta final al seu compatriota Felix Keny per set segons, batent també la seva millor marca personal de 2h.08:07 que va aconseguir el gener de 2009 a Tiberias (Israel).| Un total de 10.550 atletes, dels 12.162 que hi havia inscrits, han pres el tret de sortida en una cursa extraordinària amb una “legió kenyana” que ha superat el gran registre de 2h 09:34, aconseguit per Timothy Cherigat (KEN) el 24 de novembre de 2002 a la Marató de Sant Sebastià, fins avui la marató més ràpida correguda en territori espanyol. A més a més, també ha rebaixat en més de dos minuts el rècord absolut de la Marató de Barcelona, vigent des del 15 de març de 1998 i en poder del marroquí Abdesalam Serrock, amb un registre de 2h.09:48.El domini africà en aquesta edició ha estat espectacular. Durant casi tota la carrera, un grup format per tretze kenyans, dos etíops i el marroquí instal·lat a Barcelona, Mohamed Blal, han marcat un ritme demolidor. El pas per la mitja marató l’han realitzat amb un temps de 1h.04:43 i un grup liderat pels kenyans Jackson Kiprono, Kirui Kiriu, Cosmas Kigen i Mark Tanui. A un segon d’ells passaven Jackson Kotut, Félix Keny i l’etíop Samuel Woldeamanuel. El ritme del grup que encapçalava la prova ha començat a augmentar a l’arribar al kilòmetre 30 i poc després, el pas pel kilòmetre era de menys de tres minuts. Félix Keny, Jackson Kotut i l’etíop Hsailo Mekonnen quedaven sols al capdavant al pas del km 35, deixant enrere a les seves últimes llebres i els dos primers tornaven a augmentar el ritme al pas pel kilòmetre 40 amb un temps de rècord, 2h.00:52, amb quasi un minut d’ avantatge sobre l’etíop Woldeamanuel. No seria fins els últims cent metres quan Jackson Kotut ha canviat de nou el ritme i Keny ja no ha pogut seguir-lo, entrant en la segona posició. La tercera plaça del podium era per l’etíop Samuel Woldeamanuel amb 2h.08:45, seguit pels kenyans Toek, Yator i Kiplagat, que entrava amb 2h.09:24 en la sisena posició. Els sis primers havien batut l’anterior marca en una marató correguda a Espanya. El marroquí de l’ Agrupació Atlètica Catalunya, Mohamed Blal era desè amb un registre de 2h.13:07, la seva millor marca personal i el primer espanyol era el fondista de Sant Pol de Mar (Barcelona), Marc Roig, classificat en la quinzena posició i un registre de 2h.18:53, batent la seva millor marca (2h.25:24) en sis minuts i mig. També ha estat extraordinària la carrera femenina que ha finalitzat amb la victòria de l’etíop Debola Wudnesh amb un registre de 2h.31:51, aconseguint així superar la millor marca sobre l’actual recorregut de la Marató barcelonina que ostentava la seva compatriota Tadelech Biru amb 2h.39:41 des de l’any passat. De la mateixa manera que en la categoria masculina, la superioritat de les atletes africanes ha estat indiscutible. Ja des de la sortida, les quatre corredores han imposat un ritme fort. Les etíops Debola Wudnesch, Roman Gebre i Yenealem Ayano, juntament amb la kenyana Serkalem Brist han obert un forat important amb les seves rivals que han mantingut fins el final i que Wudnesh ha acabat aprofitant , deixant en segona posició a Gebre i Serkalem en tercera posició a dos minuts de la guanyadora. María Raquel Miras, amb un registre de 2h.56:51, ha estat la primera espanyola en la general, en onzena posició i el català Marc Roig amb una marca de 2:16:00 el primer espanyol. Jackson Kotut: “No m’esperava aconseguir la millor marca de carrera. Estic molt content. En els últims 100 metres de la cursa he avançat al meu company i m’he situat en primera posició. Barcelona és una ciutat preciosa, l’ambient i el circuit m’han encantat”. Samuel Woldeama : “ Estic molt content perquè he aconseguit la meva millor marca en Marató. Fins ara tenia el millor crono en 2:15:00,així que haver baixat a 2:08:45 és un gran èxit per mi.” Debele Wudnesh: ” Estic molt contenta d’haver guanyat la Marató de Barcelona en categoria femenina, tot i que no he pogut superar la meva millor marca personal. Era la primera vegada que venia a Barcelona i m’ha agradat molt l’ambient i el recorregut. He anat tota l’estona amb Roman i Serkalem, fins al km35 quan m’he escapat i m’he situat en primera posició.” CLASSIFICACIÓ MARATÓ DE BARCELONA: HOMES 1. JACKSON KOTUT (KEN) – 2:07:30 2. FELIX KENYA (KEN) – 2:07:37 3. SAMUEL WOLDEAMA (ETIOP.)-2:08:45 4. SILAS TOEK (KEN) – 2:09:10 5. BELLOR YATOR (KEN) – 2:09:23 6. RAYMOND KIPLAGA (KEN)-2:09:24 7. SIYOUM DEBELE (ETIOP.) – 2:11:26 8. GEBRESILASSIE TSEGAY ()-2:12:17 9. HAILO MEKONNEN (ETIOP.) – 2:12:36 10. MOHAMED BLAL ()-2:13:07 CLASSIFICACIÓ MARATÓ DE BARCELONA: DONES 1. DEBELE WUDNESH (ETIOP.) – 2:31.51 2. ROMAN GEBRE (ETIOP.) – 2:32:28 3. SERKALEM BIST(KEN.)-2:34:11 4. YENEALEM AYANO (ETIOP.) – 2:09:10 5. SALOME KIMUTAI (KEN) – 2:34:11 6. TABALECH BIRU (ETIOP.) – 2:43:30 7. TINA SKOGLUND ()-2:44:48 8. PAOLA SANNA ()-2:47:05 Marc Roig Tio “Estic satisfet d’ haver estat el primer espanyol, però el meu objectiu era baixar de 2:16:00. A l’ inici m’he sentit molt bé, tenia molt bones sensacions però a partir del kilòmetre 26 ja he notat que havia forçat massa, que havia anat massa ràpid i que em costaria molt aconseguir el 2:15:00. Quan l’ organització treballa bé, s’aconsegueixen bones marques com el rècord de cursa d’avui”. Maria Raquel Miras; ”La Marató de Barcelona ha estat la primera marató que bfaig. Normalment corro mitges maratons, però tenia ganes de fer la cursa de llarga distància una vegada a la vida. M’ha encantat l’ambient ciutadà i el circuit.” En categoria femenina, la primera corredora catalana en arribar ha estat Anna Rosa Morena, amb un crono de 2:59:00; “ L’organització de la cursa és immillorable. El pitjor moment l’he viscut al km 30 però m’he pogut recuperar i he acabat amb els mateixos companys que havia començat la cursa”. Amb 75 anys, Antonio Huerta ha esdevingut el corredor de més edat, mentre que Margaux Flannery nascuda a Chicago,és amb 18 anys, la participant més jove de la Marató.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.