Cursa de l’Amistat

0
504

Aquest diumenge, 1 de novembre, se celebrarà a Barcelona una cursa popular de les més antigues de la ciutat, juntament amb la Cursa de la Mercè, la Marató i la Open de la Jean Bouin: la prova és la 29 Cursa de l’Amistat.
La primera Cursa de l’Amistat es va fer l’1 de novembre de 1981. Enguany serà la 29 edició, i com sempre, la distància és de 15,6 Kms, amb sortida a les 8 del matí de davant del Castell de Montjuïc i arribada al Tibidabo, sota de les atraccions. És una cursa d’aquelles emblemàtiques, amb moltes virtuts -una d’elles la gratuïtat del dorsal, una altra el sorteig d’obsequis al final de la prova cedits per marques comercials- que no s’ha deixat de fer des que la va posar en marxa en Francesc Mates.| En Francesc Mates va ser un dels pioners de l\’organització de la marató a Barcelona fent costat a Ramon Oliu, el seu creador. Malauradament desaparegut fa uns anys, la Cursa de l’Amistat continua organitzant-la altruísticament la família Mates en el seu honor, al capdavant de la qual la seva filla Myrna, ex atleta que fou, com el seu pare, del FC Barcelona. Detalls Dia: diumenge 1 de novembre de 2009 Lloc: Barcelona Sortida: Castell de Montjuïc Arribada: Tibidabo Distància: 15,6 quilòmetres Hora sortida: 8.00 Guarda-roba: Recollida a la sortida i entrega a l’arribada. Caire: Cursa no competitiva Premis: No. Dorsal: Gratuït Avituallaments: Km. 8,11 i arribada. Sorteig d’obsequis: a l’arribada Límit d’inscripcions: 550 participants
Breu semblança de Francesc Mates Francesc Mates, en record del qual se celebra la Cursa de l’Amistat, va néixer l’any 1930 i va morir a l’agost de 1991. Autodidacta en molts camps, sabater de professió, fotògraf i atleta per afició, va ésser un dels pioners del naixement de l’atletisme popular a casa nostra fa trenta dos anys. Curiosament, en Mates, que seduït per les idees de Ramon Oliu –el creador de la marató de Barcelona- , va ajudar-lo a desenvolupar les maratons i les curses populars, provenia de l’atletisme d’alta competició. Havia estat aquell tipus de practicant de l’època anterior al primer boom del món popular, quan l’atletisme només ho feien en els estadis els atletes federats que pertanyien a clubs. Atleta del CF Barcelona, les seves especialitats van ser les tanques i el salt de perxa. De molt jove, a l’edat de 17 anys, va començar a fabricar sabatilles artesanes per practicar atletisme, la primera de les quals amb claus, per a les pistes de cendra. L’èxit el va dur a engegar una fàbrica de calçat esportiu a Sants –que actualment regenta la seva filla- , especialitzada en calçat per a l’esport e Especialment estudiós de la morfologia del peu, va dissenyar diferents tipus de sabatilles, adaptant-les quan era necessari al peu de l’atleta, raó per la qual els seus productes van esser sempre molt apreciats en el món del córrer. Ja de gran, tot i que era diabètic, va seguir practicant l’atletisme amb intensitat. A banda de tot tipus de campionats i proves de veterans, va córrer tres maratons. Va crear la Cursa de l’Amistat l’any 1981, una de les més antigues de quantes se celebren a Barcelona ciutat, amb el mateix recorregut que té ara, de Montjuïc al Tibidabo, i el mateix esperit de companyonia. Dotat d’un especial carisma i de gran vitalitat, s’explica d’en Francesc Mates, que una de les vegades que va estar hospitalitzat per la malaltia que el va duu a la mort, les infermeres quedaven esparverades al veure que, seriosament malalt com estava, és posava a fer flexions al terra o a córrer pels passadissos de l’hospital amb un clar intent de plantar cara a la malaltia. Algunes pinzellades sobre les primeres curses de l’Amistat – En les primeres edicions de la Cursa de l’Amistat (la primera es va celebrar el dia de Tots Sants de 1981) tots i cadascun dels que arribàvem a la meta rebíem una flor. De fet, l’eslògan de la prova era “Cursa de l\’Amistat (O córrer per una flor)”. – El recorregut sempre ha estat el mateix (Castell de Montjuïc – Tibidabo), però els primers anys, la cursa acabava justament a dalt de tot, al pla de les atraccions, al costat mateix de l’Atalaia i l’Avió (ara ho fa a tocar, en la carretera de Sant Cugat, a 500 metres de les atraccions). La raó: llavors l’entrada a les atraccions era lliure. – En els tres primers anys els participants s’intercanviaven obsequis (una mena d\’amic invisible). A la sortida deixàvem qualsevol cosa (una ampolla de vi, una samarreta…) i a l\’arribada es sortejava tot el que s\’havia aportat. – En la primera Cursa de l’any 81, els tres primers homes i les tres primeres dones, i els temps que van fer, són aquests: Amado Hernández …..57’36 Rafael Garcia ………….59’26 Fernando Diaz ………..59’42 Joaquima Casas ……1.14’51 Montse Cabrerizo ….1.27’26 A. Pedroche ………….1.28’28

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.