Marc Balañá, primer vencedor de l’UTSM

0
438

L’atleta tarragoní recorre els més de 100 km de la cursa en 11 hores i 20 minuts. Montserrat Sisteré s’imposa en categoria femenina, amb un temps de 17 horas i 12 minuts.
Ultra Trail de la Serra de Montsant ja té els primers vencedors. Marc Balañá i Montserrat sisteré són els noms que estrenen el palmarès d’aquesta nova prova d’ultrafons en muntanya, celebrada entre ahir dissabte i avui diumenge a la comarca del Priorat. En total, dels 85 corredors que van prendre la sortida ahir al matí, només han aconseguit completar la prova 59. Tots han coincidit en la bellesa dels paisatges del Parc Natural de la Serra de Montsant i en la duresa extrema d’una cursa sense gairebé ni deu metres seguits en pla.| La il·lusió de la sortida Cornudella de Montsant es despertava el dissabte 24 d’octubre amb una intensa activitat, protagonistzada pels atletes participants a l’UTSM i a la seva versió reduïda, el TSM. El Parc Nou de la població va ser l’escenari de la botzinada de sortida, accionada per Neus Miró, directora del Parc Natural de la Serra de Montsant. Davant de tots, els 105 km de distància i gairebé 4.000 metres de desnivell positiu d’una cursa que rodeja el parc, en un màxim de 28 hores. Adolfo Aguiló i Iker Carrera es posaven des del principi al capdavant, a la pujada fins a l’ermita de Sant Joan Petit. Des d’allà, ambdós compartien el primer lloc al llarg del Camí dels Cartoixans cap a la Morera de Montsant, travessant un paisatge ondulat de vinyes de les denominacions vinícoles Montsant i Priorat. Primera ascensió: la Serra Major A partir de La Morera de Montsant, el recorregut emprenia la primera ascenció remarcable: 410 metres de desnivell per pujar fins al capdamunt de la Serra Major, pel Grau de Salfores, un dels empinats camins naturals entre les parets verticals del vessant sud de la Serra de Montsant. Aguiló i Carrera seguien dominant l’UTSM, seguits a tres minuts per Juan José Oliva i a cinc per Marc Balañá. En el tècnic descens pel Grau de l’Escletxa, equipat amb cordes per a més seguretat dels corredors i que només permetia el pas d’un atleta alhora, Adolfo Aguiló aconseguia distanciar-se de Carrera en primera posició. En els prop de 18 km de tendència descendent fins a la Vilella Baixa, Iker Carrera aconseguia atrapar de nou a Adolfo Aguiló. El terreny pedregós del vessant de la Serra de Montsant donava pas de nou als conreus als conreus de vinya de la vall, a mesura que es passava per llocs emblemàtics com l’ermita de la Pietat o la cartoixa d’Escaladei, i per poblacions com la Conreria d’Escaladei i la Vilella Alta. Canvis importants camí de La Figuera Després de creuar el riu Montsant per l’antic Pont Gran de la Vilella Baixa, el camí adquiria de nou una tendència clarament ascendent, per pujar la Serra de la Figuera. Novament 415 metres de desnivell de pujada, aquesta vegada per un paratge boscós, fins al poble de la Figuera i les seves panoràmiques que arriben fins a set províncies diferents. Els dos primers classificats fins aquell moment, Aguiló i Carrera, van tenir problemes d’orientació en aquest tram, afavorint especialment Marc Balañá, que començava a marcar els millors parcials i es col·locava al capdavant. Des d’allà, un breu descens conduïa fins a la població de Cabacés, on estava situat el primer avituallament complet. Un bon reconstituent abans d’afrontar el camí de les ermites d’aquest municipi, que passava per la de Sant Roc i la de la Foia i després davallava pel vessant nord de la Serra de Montsant fins a la Bisbal de Falset. El paisatge en aquesta zona canvia considerablement: les vinyes són substituïdes per oliveres i comencen a aparèixer els característics grans blocs de pedra arrodonits. El segon abandona a la Bisbal de Falset En arribar a la Bisbal de Falset, s’ha produït l’abandonament d’Adolfo Aguiló, segon classificat en aquell moment, mentre que Marc Balañá seguia marcant els millors parcials i ampliant el seu avantatge respecte de la resta de competidors. A partir d’aquí, el recorregut remuntava el riu Montsant per senders paral·lels al curs d’aigua, tot passant per la població de Margalef i per la riba del pantà de Margalef. Els atletes han compartit escenari amb els escaladors que freqüenten les prestigioses vies d’escalada d’aquesta zona. A partir de la Bisbal de Falset, l’aleshores cinquè classificat , Toni Contesti, ha comançat a augmentar el ritme i a recuperar posicions. Les hores de nocturnitat han enxampat a la major part dels participants en el bonic tram entre el pantà de Margalef i Ulldemolins. Una zona de bosc i blocs de pedra que travessa un dels paratges més emblemàtics del Parc Natural de la Serra de Montsant, el Congost de Fraguerau. Els atletes, ja molt castigats per l’esforç, han hagut d’enfrontar-se a un tram ondulat amb una tendència ascendent continuada. Després d’assolir l’ermita de Sant Antoni, un senzill tram de baixada conduïa fins a la població d’Ulldemolins, segon avituallament complet de la cursa. Des d’Ulldemolins, i una mica més d’una hora després de Balañá, partien junts Iker Carrera i Toni Contesti, que tenien al davant 20 km per disputar-se la segona posició al podi. La població d’Ulldemolins s’ha volcat amb la prova i ha rebut corredors al llarg de tota la nit i matinada. Diverses ermites i l’última pujada El camí tornava a ascendir des d’Ulldemolins, per passar per l’ermita de Santa Magdalena i assolir el cim del Pi de la Carabasseta (1.043 m). Des d’aquell moment, ja tot era cara avall, per l’extrem oriental de la Serra de Montsant, on es troba l’ermita de la Mare de Déu de Montsant. El petit poble d’Albarca ha vist passar entrada la nit la majoria de corredors, i ja durant les primeres hores del dia els més endarrerits. De nou els corredors han retrobat l’ermita de Sant Joan Petit, i només els quedava l’últim tram de baixada fins a Cornudella de Montsant i l’anhelada meta. Marc Balañá ha aconseguit la victòria amb un temps d’11 hores i 20 minuts, secundat al podi per Toni Contesti i Iker Carrera. Montserrat Sisteré domina en categoria femenina La cursa en categoria femenina ha tingut menys història que la masculina. Montserrat Sisteré s’ha situat al capdavant abans d’arribar al capdamunt de la Serra Major i ja no ha abandonat aquesta posició fins a la línia de meta, assolint bona part dels millors temps parcials. L’atleta de Reus ha registrat un temps de 17 hores i 12 minuts. Més disputada ha estat la segona posició, en què Mar Alsina s’ha imposat a Meritxell Martí per menys de vint minuts de diferència. TSM: 33 km en 3 horas i mitja El dissabte a partir de les 11 hores del matí es va celebrar també la germana petita de l’UTSM, el TSM, de 33 km de distància. La cursa curta compartia itinerari amb la llarga fins al capdamunt de la Serra Major, on es desviava cap a l’est per coronar el sostre de la Serra de Montsant, la Roca Corbatera (1.163 m), i enllaçar novament amb la cursa llarga al Pla del Grau per seguir fins a Albarca, Sant Joan Petit i de nou a Cornudella de Montsant. Els vencedors masculí i femení respectivament han estat Jordi Justícia (3 hores 33 minuts) i Marian Garbajosa (4 hores 26 minuts).

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.