10 ANYS DE LA LLIGA D’INTERNAUTES I UNA MICA D’HISTÒRIA DE L’ATLETISME POPULAR CATALÀ A INTERNET

0
1965

L’any 1998 és un any clau dins del món de l’atletisme popular català i d’Internet. És l’any en què diverses iniciatives individuals, particulars i professionals, acaben confluint en un espai comú dins del món virtual global que començava a oferir Internet, i que assoleixen la seva cota més alta en l’esdeveniment que aquest any 2008 volem celebrar: els 10 anys de la Lliga d’Atletisme d’Internet. 10 anys de promoció de l’atletisme popular al voltant de la Lliga que promouen Championchip i Andreu Ballbé. La Lliga va néixer el juliol de 1998 durant el sopar d’atletes internautes que es va realitzar a l’Espluga de Francolí després de la cursa, que aquest any arriba a la seva XXXI edició: una històrica dins del calendari de ruta català. En aquell sopar, Andreu Ballbé, Salva Pou i Antoni Brey (mort d’un infart el desembre de 1998) van decidir organitzar el 1r Campionat d’Atletes Internautes coincidint amb la Cursa del C.N. Sabadell del mes d’octubre d’aquell mateix any, antecedent de la que seria la Lliga. | Però les iniciatives no neixen mai del no res. Entre principis de 1997 i del 1998, en Salva Pou va tenir la idea d’aglutinar en un sol web, Atletisme Català, totes les iniciatives personals d’informació atlètica que durant aquells mesos començaven a germinar per Internet: un Internet absolutament artesanal, en què les pàgines web, que ara resulten tan fàcils de realitzar, s’havien de fer a mà, introduint un per un tots el codis html que permetien visualitzar-les. Salva Pou, que ja tenia actiu el seu web, contacta amb els webmàsters que havien creat pàgines relacionades amb el món de l’atletisme: Antoni Brey, de Tarragona, en Joan Sibill (Atletisme de les Comarques de Girona), Francesc Garrido i Marta Tarrés (Lleida Atletisme) i Enric Hernández March (Curses de Barcelona). Aquesta darrera pàgina, actualment inactiva, va posar en marxa el mateix 1998 el Rànquing de Barcelona, que va durar fins el 2001. Aquests pioners van donar pas a un fenomen que avui té com a grans exponents a ATLETISME.COM (amb una important llista de correu, però centrada en el periodisme i la informació atlètica), CORREDORS.CAT (comunitat i associació d’atletes) i, evidentment, la pròpia LLIGA. Mentre en Salva Pou aglutina i apropava les iniciatives personals, la maquinària informàtica de l’Andreu Ballbé (matemàtic, atleta olímpic a Mont-real 1976 i posseïdor, en aquell temps, del rècord d’Espanya de 800 m amb 1’46,59) i el seu xip posaven els recursos necessaris per endegar la Lliga. El 1995 Championchip cronometrava a Catalunya la primera cursa amb el famós xip: la Marató de Barcelona. El 1996, a la Marató s’hi afegia la Mitja de Granollers. I el 1997 ja es podia considerar que el xip estava plenament implantat com a sistema infalible de cronometratge al ser contractat per algunes de les curses més importants del calendari atlètic en ruta català. A l’octubre de 1998, com ja hem dit, se celebrava a Sabadell el 1r Campionat d’Atletes Internautes. El 1999, Championchip ideava la fórmula que havia de permetre l’obtenció dels punts en les corresponents proves i es triava quines curses cronometrades amb el xip havien de formar part del calendari de la futura Lliga. Com a any de transició, en aquest 1999 es va celebrar una Lliga autogestionada per un grup d’atletes internautes entusiastes de la idea (Sergi Sierra, Joan Medina, Óscar Mora i tots els mencionats anteriorment, entre d’altres), que van rebre el suport de Championchip sense assumir-ne l’autoria. Va ser l’any 2000 que la Lliga es va endegar amb autèntica carta de naturalesa –amb un parèntesi per motius tècnics el 2002, tot i que, igual que el 1999, la Lliga es va autogestionar-, i així continua, més consolidada, més gran i més viva, fins aquest 2008 en què celebra l’edició VIII i aquests 10 anys d’història que són motiu de commemoració i que aquest any, com tots els anys, tornarà a ser a l’Espluga de Francolí, davant d’un altre sopar, després de córrer els 15 km de la cursa, que els amics i els companys celebraran aquest desè aniversari. L’èxit de la Lliga és una evidència i té una llarga vida assegurada. Més de 3000 inscrits i un calendari de 70 curses així ho avalen. I desenes de premiats (que podeu consultar en el palmarès de la Lliga) ho han celebrat durant aquests darrers anys en el lliurament de premis que cada any, el mes de gener, es fa a Terrassa coincidint amb la presentació de la Mitja Marató de la cocapital del Vallès Occidental.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.