El Grifone® Challenge-Escanyabocs’08 es creix amb les adversitats meteorològiques

0
720

Malgrat les intenses pluges, els afeccionats als esports de natura no van faltar a la cita de la Seu d’Urgell, els dies 24 i 25 de maig d’enguany
La manifestació multiesport patrocinada per Grifone® ha estat un èxit organitzatiu i de participació, a més de resultar un perfecte banc de proves per a les peces de roba tècniques produïdes per la marca. Prop de 350 participants varen desafiar les inclemències meteorològiques per a realitzar les diferents proves previstes.| El complet programa d’esports de muntanya va ser organitzat per la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell conjuntament amb Grifone® i la organització tècnica dels clubs esportius de la ciutat (CC Tupedala, Unió Excursionista Urgellenca, CEFUC, CE Xinoxano Orientació, Centre Excursionista de Catalunya). L’èxit de l’esdeveniment n’assegura la continuïtat Aquesta primera edició del Grifone® Challenge-Escanyabocs’08 ha estat valorada molt positivament tant per l’organització com pels participants. “Tot i les dificultats que comporta la pluja en les activitats a l’aire lliure, estem molt satisfets de la resposta dels participants i de la feina desenvolupada per totes les persones implicades en la seva organització”, va afirmar el regidor d’Esports de l’Ajuntament de la Seu, Lluís Biosca. “Com a Grifone®, marca tècnica de roba esportiva, ens trobem en el nostre hàbitat natural: diferents disciplines esportives, totes lligades a la muntanya, i adversitats meteorològiques, que no ens impedeixen – si anem ben equipats – de gaudir amb la mateixa intensitat de l’esport i de l’entorn. Com a marca pirinenca, i en l’arrelament existent a la Seu, celebrem l’èxit i manifestem la nostra voluntat de suport pel futur, donant les gràcies a totes les persones que van lluitar perquè el Grifone® Challenge-Escanyabocs’08 es celebrés”, va declarar el conseller delegat de Grifone®, Martí Batalla. Proves d’orientació El dissabte al matí es va disputar la fase prèvia del Campionat de Catalunya en modalitat esprint. Tots els participants es van concentrar al punt de sortida situat a la plaça de les Monges des d’on, a les 10:00 del matí, un a un i en intervals d’1’ van anar sortint per recórrer el circuit preparat per l’organització. Els orientadors havien de localitzar 13 fites, de forma lineal (per ordre) en el menor temps possible. L’arribada, situada al Parc del Segre, va determinar els orientadors que es classificaven per a la final A de la tarda i que tindrien l’opció de lluitar pel Campionat de Catalunya. La fase prèvia es va desenvolupar a estones sota la pluja i els orientadors van haver de superar, a banda de les dificultats del clima i les pròpies de la cursa, l’acumulació de gent del mercat setmanal ja que la cursa els va fer passar sovint pels carrers comercials i del casc antic de la Seu. Els visitants habituals del mercat es van trobar amb la sorpresa de veure gent amb plànols, brúixoles i pantalons curts corrent sota la pluja i buscant qui sap què. Els 10 millors classificats en categoria masculina i les 5 primeres dones es van classificar per a la fase final de la tarda, que començava a les 15:00. Aquesta cursa es va desplaçar fins a la zona del Parc del Valira i de Castellciutat, amb la qual cosa l’exigència física va anar en augment per culpa del desnivell acumulat. Els orientadors van poder veure en primera persona els efectes de les darreres pluges en el cabal del riu Valira, ja que algunes de les fites estaven situades ben a prop de la llera del riu. Val a dir que en aquest Campionat de Catalunya s’estrenava el plànol de Castellciutat que ha estat elaborat pel club Xinoxano i l’Ajuntament de la Seu. Finalment, i amb poc més de 10’ d’esforç Biel Ràfols (12’52”) i Carla Guillen (14’15”) es van proclamar campions de Catalunya en la modalitat d’esprint. Paral·lelament al Campionat de Catalunya, el CE Xinoxano Orientació va preparar una cursa d’orientació de caire popular amb 24 fites repartides per tota la Seu i que s’havia de fer en la modalitat score (sense cap ordre establert). Els participants van poder descobrir la ciutat de la Seu i alguns dels seus racons més interessants tot seguint la pista de les fites. En aquesta cursa popular hi van participar un total de 77 participants, alguns dels quals participaven també en el triraid ja que aquesta era una prova comuna. Tot i tractar-se d’afeccionats, les seves prestacions van ser realment bones, i alguns d’ells van assolir temps força interessants, per sota dels 60’. Per a molts era la seva primera aproximació a aquesta modalitat esportiva, i les sensacions van ser molt positives. Triraid Aquest triraid va ser una prova competitiva amb caràcter d’entrenament, promoció i iniciació als esports que conformen els raids d’aventura. El to ‘èpic’ va ser donat per un xàfec impressionant quan els 30 equips – per parelles – del triraid es van llençar al canal de Segre a lluitar per un raid d’aventura exigent en ell mateix i encara més davant les inclemències del temps. Els equips varen començar al Parc Olímpic del Segre amb una prova per relleus de caiac. Cada component de l’equip havia de fer el recorregut tot sol per després passar el relleu al company. El millor equip amb el rem va estar l’equip ‘Cracks’ amb Xavi Guillamó i Jordi Grau amb un parcial de 11 minuts solament, comparat amb l’últim equip, el ‘Llaneros’, que va tardar 39 minuts. A continuació tocava una prova d’orientació a peu per la Seu d’Urgell amb un mapa d’orientació específic 1: 6000 i un altre d’urbà, cercant les respostes a unes preguntes que tenien en el llibre de ruta i unes balises que tenien que pinçar (prova comuna amb la del Campionat de Catalunya d’orientació esprint). El primer equip va ser el ‘Llaneros’ amb Vanesa Baules i Jordi Salvadó. Tot seguit i sense parar el temps, van agafar la bicicleta de muntanya per realitzar una cursa de BTT d’orientació amb cinc punts a localitzar en un recorregut exigent de més de 20 quilòmetres i on calia superar més de 600 metres de desnivell positiu. Per culpa del mal temps s’havia anul·lat una fita enmig d’una trialera tècnica i s’havia fet baixar als equips per una pista ampla i asfaltada que no comportava cap perill. Per sort la pluja va deixar de caure en alguns moments i es va poder gaudir del sol. El millor equip: el ‘Reddis’ amb en Josep Nogués i en Joan Carles Santacruz amb un temps de 1h 52’. Abans d’acabar aquest triraid i ja amb el temps neutralitzat, varen fer una prova final de punteria: el tir amb arc al costat del canal olímpic. El millor equip amb l’arc va ser l’’Aspres Extrem Novi’ amb la Jenny Triviño i el Xavier Juanola. En la classificació final, l’equip guanyador va ser ‘La Flor de Vimbodí’ format per Sílvia Mazarico i David Toll (3h 04’ 14”). En segon lloc els ‘Cracks’, amb Xavier Guillamo i Jordi Grau (3h 19’ 00”). Tercers els ‘Xups’, Gerard Anton i Ivet Farriols (3h 20’ 13”). Unes 3-5 hores d’activitat intensa en una natura exigent, doncs: per alguns equips va ser l’estrena en aquest món i per a altres l’oportunitat de veure l’estat físic que es troben abans de la cita de cada any, el 14 de juny a Girona, on es celebrarà el WIAR (Women International Adventure Race), el raid femení per excel·lència, d’un sol dia i que enguany compleix la seva 6a edició i és Campionat d’Espanya Femení de Raids. Els equips varen remarcar la duresa del recorregut en BTT però alhora es van mostrar més que satisfets d’haver-lo pogut acabar tot i el mal temps. Vertical Quiri A la tarda del dissabte, el nucli urgellenc de Noves de Segre va veure amb sorpresa com gairebé es duplicava la població habitual amb la presència de més de 100 atletes que arribaven per a enfrontar-se als 4,5 km i 900 metres de desnivell de la pujada en carrera a la creu de Sant Quiri. Els estrets carrers del poble van acollir la sortida, primer de les noies i 10’ després dels homes que, de seguida, van agafar els corriols i camps de les rodalies del poble per a començar a pujar cap a Sant Quiri. La pujada va ser complicada, amb trams força verticals que no permetien la cursa dels atletes. A banda, tot i que la climatologia va respectar als corredors en la pujada, el terra estava força enfangat i relliscós en alguns trams, cosa que dificultava encara més l’ascensió. El camí va transcórrer enmig de pinedes i de boixeres per arribar, primer fins a la petita ermita de Sant Quiri i, finalment, a la creu. Com a compensació a la seva duresa, la pujada va oferir unes vistes espectaculars sobre la vall del Segre, la població de Noves i les faldes del Cadí. Tots els participants van fer el cim, alguns amb poc més de mitja hora i altres en més d’hora i mitja, però tots ells amb constància i gaudint de l’experiència i de l’entorn. Els primers en assolir el cim van ser respectivament Gemma Arro (45’) i Albert Ferrer (39’). El temps va respectar a tots els participants en la pujada, però a molts d’ells, la pluja, els trons i, fins i tot la calamarsa els va enganxar durant la baixada, ja fora de competició però igualment necessària. Pedalada El diumenge el dia va tornar a llevar-se amb pluja però aquesta circumstància no va espantar als més de 70 ciclistes que varen sortir de la plaça de les Monges per a enfrontar-se a un circuit que es va haver d’unificar per culpa de les pluges. L’organització havia previst un recorregut més llarg (53km i 1400m de desnivell) i un de més curt (30km i 700m de desnivell). Però l’estat d’alguns dels camins van recomanar unificar els dos circuits i evitar passar per algunes zones que s’havien convertit en excessivament perilloses. La caravana va circular pels carrers de la Seu de forma neutralitzada i per alguns dels punts més emblemàtics de la ciutat (carrer Major, catedral, casc antic). Un cop fora del nucli urbà, els participants ja van agafar els camins, les pujades i les trialeres per a completar un circuit que va ser molt lloat pels corredors, alguns dels quals costava d’identificar sota les capes de fang que cobrien el seu rostre i les seves màquines. Els primers en arribar a meta van ser Montse Doria (2h 37’ 10”) i Ivan Vila (01h 46’ 20”). A destacar també la participació a la prova dels membres de l’Equip Nacional d’Esquí de fons de la RFEDI, incloent-hi el seleccionador Joan Erola. En acabar la prova, de caire popular, es van sortejar diferents obsequis cedits per Grifone i Probike entre els participants. Activitats complementàries Durant la celebració del Grifone® Challenge es va oferir l’alternativa d’uns circuit de marxa nòrdica, aquesta disciplina que ve del nord i permet de fer unes enèrgiques caminades amb l’ajuda d’uns bastons. Tant el dissabte com el diumenge, els caminants varen poder descobrir els espais de l’Alt Urgell i, en alguns casos, d’una modalitat esportiva nova. Divendres al vespre, Jordi Tosas va presentar el seu audiovisual “Magic Line”, sobre l’escalada del K2 per la seva via més difícil, realitzada en 2004 per un grup d’alpinistes catalans: Òscar Cadiach, Manel de la Matta, Jordi Corominas, Valentí Giró i el mateix Tosas. Dissabte al vespre, al centre cívic del Passeig, es va fer una projecció sobre un trekking per l’Himàlaia “Ladakh Zanskar, l’esperit de l’Himalàia” a càrrec de Jordi Solé. Les espectaculars imatges de la serralada asiàtica van copsar l’atenció dels assistents, amb el contrapunt dels llampecs que queien sobre la Seu. En conjunt, un ambient molt acollidor per a gaudir de la projecció i del sopar que es va oferir a tots els assistents a base d’embotits, formatges i coques típiques de l’Alt Urgell. L’èxit de participació i la satisfacció expressada pels participants reforça la intenció de tots els organitzadors de mantenir l’activitat i potenciar-la en noves edicions, consolidant el seu caràcter multidisciplinari i unificant-lo alhora per el magnífic entorn natural en el qual es desenvolupa: la muntanya.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.