Un dispositiu electrònic permetrà cronometrar a l\’instant els 9.000 participants de la marató de Barcelona

0
415

\”El control serà infal.lible\”, assegura l\’exatleta Andreu Ballbé
Res del que passi diumenge que ve a la marató de Barcelona, res del que facin els més de 9.100 corredors que s\’han inscrit per prendre la sortida a les 8.30 hores del matí, podrà passar inadvertit a l\’ull informàtic d\’Andreu Ballbé. El punt de sortida i d\’arribada, el pas per la mitja marató (21.097 metres), els punts quilomètrics múltiples de 5, més algun control dissuasori col.locat estratègicament per evitar dreceres, estaran alfombrats amb material que detecta la peça que tots i cada un dels participants han de portar a les sabatilles. La marató més multitudinària que s\’haurà celebrat a la ciutat quedarà, així, registrada en un xip. Ballbé, nascut a Barcelona fa 52 anys, no estava destinat en principi a controlar –ajudar, en realitat– aquest batalló cada vegada més nombrós de corredors populars que conquisten cada setmana els carrers i les carreteres de Catalunya. Ell va ser en realitat un bon corredor de 800 metres, olímpic a Mont-real-76, que va tenir el rècord espanyol (1.46.59 minuts) des del 1976 fins que, el 1980, Antonio Páez l\’hi va prendre (1.45.90).| Nova tecnologia Però llavors ja treballava en una empresa informàtica i, amb l\’arribada de la marató de Catalunya a Barcelona, el 1980, es va veure involucrat en el cronometratge de la prova. \”Vam començar amb un vetust programa RPG i amb una impressora, i el 1989 vam començar amb el codi de barres als dorsals, fins que a la marató del 1992, l\’any olímpic, va ploure i el lector era incapaç de llegir el codi\”. L\’arribada d\’una nova tecnologia ha salvat la vida dels que tenen la responsabilitat de confeccionar les classificacions. La firma holandesa ChampionChip va patentar el 1996 un nou i senzill xip que s\’ha mostrat gairebé infal.lible. Al seu pas per unes alfombres, aquestes generen energia amb les antenes i el xip descarrega el codi personal de l\’atleta, que així coneix amb exactitud el seu temps en la carrera i en els parcials. \”En realitat, el que ha millorat més durant els últims anys és el hardware i les comunicacions per poder seguir més bé la carrera\”, diu Ballbé, que l\’any 2000 va crear la franquícia espanyola de la firma holandesa (Chip Timing) i, des d\’aleshores, s\’encarrega de cronometrar i de confeccionar les classificacions de pràcticament totes les proves de llarga distància de més de 1.000 participants de tot Catalunya, a més a més d\’altres de fora de Catalunya, com per exemple la San Silvestre Vallecana i també les maratons de Sevilla i Madrid. Precisament en aquesta última prova és on es va produir una de les anècdotes més sucoses que recorda. \”Vam rebre una denúncia anònima sobre una senyora veterana, però el seu xip constava en tots els controls. Sort que una foto a l\’arribada va revelar que, en efecte, ella no portava cap mena de xip, al contrari que un senyor que anava al seu costat, que en portava un a cada sabatilla\”. Però perseguir els tramposos no és pas l\’objectiu de Ballbé i del seu equip, sinó ajudar l\’atleta a disposar de totes les dades. I també els acompanyants i seguidors. La marató de Barcelona estrenarà un nou dispositiu que permetrà tenir informació en temps real i situar sobre el mapa del recorregut l\’estat de la carrera. Uns 20 corredors seleccionats i les bicicletes que acompanyen els primers i últims classificats estaran equipats amb un emissor de la mida d\’un iPod que, per mitjà d\’un detector de GPS i d\’un servidor holandès, situarà les coordenades exactes de la carrera. No quedarà res a l\’atzar. Els menys de 9.000 que acabin la marató –\”hi sol haver un 3% dels inscrits que no es presenten a la sortida, i després un 10% que no arriben a la meta\”, calcula Ballbé des de la talaia de la seva experiència– podran disposar de seguida a través d\’internet de tots els seus temps i classificacions. \”No pot fallar res, el nivell de fiabilitat és pràcticament del 100%. A més, als llocs més delicats, com la sortida i l\’arribada, tots els sistemes estan duplicats\”, tranquil.litza Ballbé, que ja anuncia un nou projecte que li agradaria instaurar a Barcelona per donar resposta a la creixent afició per córrer. \”Són els time-point, que s\’han posat de moda a Holanda i també a Hongria. Es tracta d\’uns circuits fixos ubicats en parcs públics, amb alfombres que llegeixen els xips i traslladen la informació a panells electrònics al mateix parc, o te la poden enviar a casa per internet\”.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.