La Copa del Món arriba a Berga

0
698

L’any de la seva 4a edició, la Marató de Berga formarà part per 1a vegada del calendari de les Buff Skyrunner World Series (FSA), la Copa del Món de curses de muntanya. Per saber què significarà això per a la prova i per a la ciutat hem parlat amb el director de la cursa, en Ferran Garcia de l’Ass. Esp. Mountain Runners del Berguedà. A celebrar-se el diumenge dia 20 de maig, la IV Marató de Muntanya de Berga serà, a més, la prova que donarà el tret de sortida de la màxima competició a nivell internacional, que enguany acabarà el dia 23 de setembre a Euskadi amb la cursa de Zegama. Un objectiu de club assolit Ferran Garcia Iborra, berguedà de 41 anys, és el director de la cursa i un dels membres de l’Ass. Esp. Mountain Runners del Berguedà, els organitzadors i ideòlegs de la prova. Professionalment es dedica al subministrament de materials per la construcció i la fusteria, mentre que a nivell esportiu acostuma a practicar totes aquelles disciplines relacionades amb la muntanya, com l’esquí de fons, alpí o de muntanya, les curses, l’escalada, l’alpinisme i la BTT.| Tal i com ell mateix ens explica, la inclusió de la marató dins el calendari de les Buff Skyrunner World Series no va ser una sorpresa pels membres de l’Ass. Esp. Mountain Runners del Berguedà, ja que “la prova ja va néixer com a prova de la Copa d’Espanya i pensant que algun dia podria ser de la Copa del Món”. El seu traçat, un dels més exigents del circuit, i els més de 5.000 metres de desnivell acumulat, en donen testimoni. L’actual reconeixement de la prova per part de la Federation for Sport at Altitude (FSA) està, doncs, estretament lligat al naixement de l’Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà, “un club de companys que ens trobàvem a les curses”, com el defineix Ferran Garcia, que es va marcar com a objectiu primordial arribar a organitzar algun dia una prova de la Copa del Món. Durant aquests tres anys, la Marató de Berga ha format part de la Copa d’Espanya FEDME de curses de muntanya en la seva primera i segona edició i ha estat Campionat de Catalunya (Skyrunning) de curses d’alta muntanya de la FEEC l’any 2005. Enguany recupera la condició de Campionat de Catalunya i assoleix definitivament l’estatus de prova internacional de primer nivell. Tots els ingredients necessaris Perquè una prova acabi formant part de la Copa del Món ha de tenir uns requisits determinats, que en el cas de la Marató de Berga es van començar a complir amb la modificació del traçat original de la cursa Rasos-Ensija-Rasos, el seu precedent més immediat. “La idea va ser traslladar el muntatge que es feia a Rasos cap a Berga”, explica Ferran Garcia; “d’aquesta manera es va guanyar recorregut i es va centralitzar la cursa a la ciutat. Amb aquests dos ingredients afegits, ja els sumava tots per ser prova de la Copa del Món.” La resta d’ingredients van venir donats per la definició del traçat tal i com el coneixem actualment i pel relleu propi de la comarca del Berguedà. Per al seu director, la Marató de Berga “té distància, desnivell, part tècnica i part ràpida, bàsicament allò de què disposem a la zona. A més, té altitud i té un cim, i com a corredors creiem que aquest són els ingredients que ha de tenir una prova de Copa del Món”. Un traçat de primer nivell Des de la primera edició, el 2004, el recorregut de la Marató de Muntanya de Berga es va convertir en un dels més exigents dels que es fan a Catalunya i segurament a tot l’estat espanyol. Amb més de 5.000 metres de desnivell acumulats i una cota màxima de 2.327 metres, situada a la Gallina Pelada (Cap Llizet), l’itinerari obliga als corredors a donar el millor de si mateixos. “La prova en si no ha canviat gaire”, afirma Ferran Garcia, en referència a l’evolució del traçat la cursa. “El vam crear a partir dels senders GR i PR i fent-lo enllaçar amb la Serra d’Ensija i la Gallina Pelada”. La distància total és de 42,191 km, durant els quals hi ha fins a 23 controls de pas. El desnivell acumulat arriba als 5.920 metres, 1.300 dels quals se superen durant els primers 9 km de cursa. Les conseqüències de ser Copa del Món Si bé el traçat de la cursa no ha variat des de la primera edició, el fet que la 4a formi part de les Buff Skyrunner World Series de l’FSA sí que afectarà altres aspectes de la logística de la prova. “S’ha de moure la cobertura hotelera i la presentació de la cursa a nivell de premsa”, explica Ferran Garcia, “és a dir, tot el que és l’embolcall de la cursa”. L’arribada de corredors i mitjans de comunicació d’arreu del món, i tot el que això comporta per al sector hoteler i de serveis i restauració, dinamitzarà la ciutat durant el dia de la cursa i els dies previs i servirà per donar a conèixer Berga a la resta del món. Aquesta circumstància, inevitable en una prova de ressò internacional, farà que els organitzadors hagin de fer un esforç suplementari. “Abans ens centràvem i estàvem més pendents del marcatge i la part tècnica”, apunta el director de cursa, “i ara ens hem de preocupar també de tot el que comporta una prova de la Copa del Món, els hotels, la premsa..”, afegeix. “El tema més carregós és sens dubte el de trobar els patrocinadors”, reconeix. “Aquest tema ha suposat enguany un trasbals per a nosaltres. Estem treballant des del mes de setembre per aconseguir el suport econòmic necessari”. Pel que fa a les expectatives de futur, un cop la Marató s’ha convertit ja en prova de la Copa del Món, Ferran Garcia creu que “no hi ha res escrit… Segurament tindrem la Copa del Món els propers dos o tres anys, i esperem recollir els fruits del que ara estem sembrant”. Com cada any, la Selecció Catalana de Curses de Muntanya de la FEEC prendrà part a la cursa, amb la intenció de començar amb bon peu el seu periple per la Copa del Món. Recordem que l’edició de l’any passat va finalitzar amb el títol de Campiona del Món per Equips per a Catalunya i va situar Esther Hernàndez (CE Súria) i Agustí Roc (Ass. Esp. Mountain Runners del Berguedà) en el tercer i segon lloc de les respectives categories. Cal destacar que el corredor de Sant Boi de Llobregat, tricampió del món, ha fitxat recentment pels Mountain Runners del Berguedà. Més informació: http://www.mountainrunners.tandemesports.com Enllaços d’interès: -Pàgina oficial de la Copa del Món: http://www.buffskyrunner.com/ -Copa Catalana de Curses de Muntanya de la FEEC: http://www.feec.org/Activitats/competicions_07.htm#curses Informació facilitada per Ferran Garcia, director de la Marató d’Alta Muntanya de Berga i

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.