Celebrada la 1a Cursa del Pedraforca-Saldes

0
570

Aquest diumenge 25 de juny s´ha disputat la primera edició de la Cursa del Pedraforca-Saldes, organitzada pels Mountain Runners del Berguedà amb la col·laboració de l´Ajuntament de Saldes i el Club Esportiu de Muntanya de Saldes. Prop de 300 corredors han pres la sortida d´una cursa on ha estat necessari imposar el seny a les ganes de córrer. Coll del Verdet Qui no ha pujat mai al Pedra, per l´excursió tradicional? Normalment pugem amb cotxe fins el Mirador, enfilem la pujada al refugi Lluís Estasen, i des d´allí anem cap el Coll del Verdet, on ens enfilem per la grimpada i cresta fins el Pollegó Superior. Aleshores baixem fins l´enforcadura i, seguint per la tartera, tornem al refugi i altre cop al cotxe. Tot plegat, de 4 a 6 hores. Ahir i des de Saldes, un bon grapat d´esportistes ho van fer en 1 hora i 40 minuts, el més ràpid, i gairebé 4 hores el més lent. En total 13,320 quilòmetres, i 2.596 metres de desnivells acumulats, en un perfil que espanta. Potser els va ajudar la Bruixa del Pedraforca, que, també ahir com a Maçaners, va demostrar que existeix, tant al guanyador de la cursa, com a mi mateix. Tot plegat, en un cap de setmana en què les reunions de bruixes i els seus akelarres són tradicionals al voltant del Pedra. El matí es va aixecar turmentós, com si la muntanya ens advertís que amb ella no s´hi juga, només s´hi coqueteja. Així ho van manifestar els organitzadors (Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà) a les dues reunions tècniques, definint una cursa on no es pot corre gaire i on ha de dominar el seny per sobre del cor. Seny i responsabilitat envers la muntanya, envers qui en gaudeix i envers un mateix. Finalment, el dia es va obrir i els 290 corredors/es, dels 300 inscrits, van prendre la sortida. En categoria d´homes es preveia un duel entre el mestre, en Kiku Soler (C. Quitxalla Excta.) i l´alumne, en Jessed Hernández (Agrup. Científico-Excta. Mataró). En dones, ningú qüestionava la victòria de l´Ester Hernández (CE Súria).| En categoria de noies, els tres primers quilòmetres, plens de tobogans, van estar dominats per Mònica Ardid (CE Abrera), però quan va començar la pujada de veritat, Ester Hernández va agafar la iniciativa i poc a poc va anar obrint forat, només seguida a certa distància per Mònica Ardid (sens dubte són les dues corredores amb més bona forma en l´actualitat) i així van seguir fins a l´arribada, on Ester es va plantar amb 2:04:59 i Mònica amb 2:13:03. La lluita, en aquesta categoria, es va centrar en la tercera posició, dominada fins el refugi Lluís Estasen per Sònia Malo (CE Vilassar), però sempre seguida de prop per la veterana Teresa Forn (Club Esp. 2×2 Santpedor), que finalment la va sobrepassar i va anar posant temps pel mig. Però un bon descens de la corredora del Maresme, va fer que anés retallant-li temps i es presentés a l´arribada a tant sol dos segons de la corredora manresana, que finalment va ser tercera (2:19:23). Kiku Soler al coll del Verdet En homes, hi va haver dos curses; la que van dur a terme Kiku Soler i Jessed Hernández (dos molt bons coneixedors de la zona) i la que van disputar un grapat de bons corredors, com en Jordi Sánchez (CE Súria), Xavier Espinya (CE Guissonenc), Jaume Cardona (CE Calldetenes), Pere Aurell (UE Matadepera), Bartomeu Folgarolas (UE Vic), Xavi Cadena (UE Urgellenca), etc, que es van disputar, en una cursa molt igualada i amb diverses alternances, la tercera posició. L´alumne (Jessed) va agafar la iniciativa i va fer una molt bona ascensió fins la cresta que porta al Pollegó Superior (2.498 metres) del Pedraforca, on el mestre (Kiku), més dominador de la tècnica de muntanya i que no havia perdut massa temps a la pujada, el va atrapar i en els primers trams de baixada va deixar a l´alumne al darrera, a dos quilòmetres de l´arribada. Els separava poc més d´un minut, però a l´arribada tant sols els van separar 17 segons. El mestre es va imposar (1:40:40), i l´alumne, per poc (1:40:57), haurà d´esperar una altra ocasió. Per darrera d´ells, la lluita era espectacular entre el grup perseguidor, i a pocs quilòmetres de l´arribada semblava que Jaume Cardona podria arribar en tercera posició. Però les distàncies eren molt curtes, i la lluita molt aferrissada, i en els darrers metres Xavier Espiña es va imposar a l´esprint (1:44:50) a Jordi Sánchez (1:44:55) i a Jaume Cardona (1:45:05). Cal destacar l´absència d´incidents i d´accidents, tant esperada i desitjada, així com de la polèmica, que ja és història després de la primera edició de la cursa del Pedraforca. Classificacions Nois: Kiku Soler (C. Quitxalla Excta.) 1:40:40 Jessed Hernández (Agrup. Científico-Excta. Mataró) 1:40:57 Xavier Espiña (CE Guissonenc) 1:44:50 Noies: Ester Hernández (CE Súria) 2:04:59 Mònica Ardid (CE Abrera) 2:13:03 Teresa Forn (Club Esp. 2×2 Santpedor) 2:19:23 Fotos: Martí Riera i Esther Martín

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.