Mor Gregorio Rojo, figura clau en la història de l´atletisme espanyol

0
444

Gregorio Rojo, una de les figures llegendàries de l´atletisme espanyol, tant per la seva trajectòria com atleta com per la seva posterior dedicació com a entrenador, va morir ahir dilluns als 86 anys d´edat i serà enterrat demà al tanatori Sancho de Avila de Barcelona. Rojo va dominar el fons espanyol en els 40 i 50, en els que el seu gran rival era Constantino Miranda, i les seves millors fites van ser participar als 10.000 metres als Jocs Olímpics de Londres 1948 i aconseguir sis títols de campió d´Espanya en pista a l´aire lliure. El burgalès, nascut a la localitat de Villalomez el 3 de maig de 1920, va arribar a Barcelona el 1939 per fer el servei militar i va iniciar la seva carrera com a atleta a la ciutat catalana, on també va aconseguir sis victòries en la clàssica ´Jean Bouin´. Després, va fer història com a entrenador, sent una referència per algunes de les figures més destacades de l´atletisme espanyol. Va ser entrenador nacional des de 1968, dirigint campions com ara Francisco Aritmendi, José Manuel Abascal, Reyes Estévez o Martín Fiz. En la seva etapa com a entrenador, va gaudir d´èxits destacats dels seus deixebles, com Aritmendi, guanyador del Cros de les Nacions el 1964; Abascal, medalla de bronze els Jocs Olímpics de Los Ángeles´84 en 1.500 m; o Estévez, dues vegades bronze en els 1.500 metres en mundials i campió d´Europa d´aquesta especialitat a Budapest´98. Gregorio Rojo, a més, també va entrenar altres il·lustres migfondistes com ara Enrique Bondía o Andrés Ballbé, a més de Martín Fiz, campió del món i d´Europa de marató, els seus primers anys. Va ser nomenat millor entrenador espanyol els anys 1995 i 1998 i va deixar de ser entrenador l´any 2001, quan ja tenia 81 anys.

Atleta. Corredor de fons. Maratonià. Fotògraf. Editor de la web d'atletisme www.atletisme.cat.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.