Els 3.000 metres obstacles femenins seran olímpics en 2008

0
533

El Comitè Executiu del COI (Comitè Olímpic Internacional), reunit en Lausana, va decidir afegir al programa olímpic per als Jocs de Beijing (Pequín) 2008 la prova de 3.000 metres obstacles femenins. Es culmina així el procés de oficializació d´aquesta disciplina, les primeres proves de la qual es van disputar a Rússia al començament dels anys 90. Aquest any es va disputar per primera vegada en el Mundial d´Hèlsinki, proclamant-se primera campiona del món la ugandesa Docus Inzikuru amb un registre de 9:18.24 i el pròxim any també es disputarà per primera vegada en el Campionat d´Europa de Gotemburg. La plusmarca mundial i europea de la disciplina l´ostenta la russa Gulnara Samitova amb una marca de 9:01.59, realitzada l´any passat en Iráklio.| Per tant, les dones es troben a les portes de baixar d´aquesta barrera dels nou minuts, que sens dubte marcarà una nova era en la disciplina. L´atletisme femení va debutar en els Jocs Olímpics en 1928 a Amsterdam. Llavors el programa es componia de sis proves. Progressivament es van anar incorporant més proves en posteriors edicions i serà en l´edició de 2008 quan ambdós programes olímpics (homes i dones) s´igualin: En el quadre de l´esquerra es relacionen totes les proves del programa (algunes ja no es disputen) i l´edició en la qual van debutar. Els 3.000m obstacles a Espanya Mentre, en el nostre país la primera prova oficial de 3.000 metres obstacles es remunta a 1998, quan en el Campionat de Sabadell es va disputar una carrera que va tenir per guanyadora a la llavors encara en edat júnior Rosa Morató amb 10:57.6. El primer rècord d´Espanya homologat va ser els 10:30.1 que Zulema Fuentes-Pila establia en 2001, mentre que a l´anteriorment citada Morató li va correspondre l´honor de trencar la barrera dels 10 minuts. Això va ocórrer el 12 de juny de 2004 a València, en ocasió de l´última jornada del Campionat d´Espanya de clubs, en el qual l´atleta catalana marcava 9:51.76, registre que milloraria dies després en la Superliga Europea de Bydgoszcz amb 9:51.08. Igualment Morató ha estat la primera espanyola a prendre part en un gran campionat internacional en aquesta disciplina (entenent Jocs Olímpics, Campionats del Món o Europeus), disputant aquest any les eliminatòries de l´especialitat a Hèlsinki. La carrera de 3.000 metres obstacles femenins es disputa amb característiques similars a la masculina. Segons l´article 169 del Reglament de la IAAF “haurà 28 passos de tanques i 7 salts de ria. Haurà 5 obstacles per volta completa, sent el pas de la ria la cambra dels mateixos. Els obstacles estaran distribuïts de forma regular, de manera que la distància entre ells serà aproximadament la cinquena part de la longitud normal d´una volta. A més, en els 3.000 metres no haurà cap obstacle en el trajecte entre la sortida i el començament de la primera volta”. L´única diferència entre la prova masculina i la femenina és l´altura dels obstacles; així, els homes salten obstacles de 0,914 metres, mentre que la mesura de les dones és de 0,762 metres”.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.