Tres corredors catalans s´infecten d´hepatitis B en una competició de muntanya

0
473

<b> Salut fa proves a 161 atletes més per descartar nous casos </b> <br> Tres esportistes catalans s´han infectat d´hepatitis B mentre participaven en una cursa d´orientació de muntanya, segons va informar ahir el Departament de Salut. Els joves, d´entre 18 i 35 anys, van coincidir en dues competicions estatals amb els altres quatre infectats de l´Estat. A Catalunya, s´estan fent proves a 161 esportistes més que van coincidir amb els casos declarats en alguna d´aquestes curses.| Tots els infectats són corredos d´elit -n´hi ha dos de Barcelona, un de Calella, dos de Madrid, un de Múrcia i un de Huelva- i van participar entre el desembre i començament d´any en un entrenament a Sevilla i en una cursa a Múrcia, segons va confirmar ahir el president de la Federació de Curses d´Orientació de Catalunya, Carlos Casado. Una d´aquestes competicions sembla ser el lloc on es podrien haver infectat. I la via de contagi, la sanguínia, va confirmar l´epidemiòloga de l´Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Elena Pañella. «El que no arribarem a saber mai és com va passar perquè ha passat massa temps.» I és que fins al 21 d´abril Salut no va tenir coneixement del primer cas. Va ser el d´un jove de Barcelona que es va anar a fer la prova perquè se sentia molt cansat. De fet, només el 30% dels casos són asimptomàtics. En la resta, el més freqüent és precisament el cansament, seguit de la icterícia (coloració groguenca de la pell), la femta blanquinosa i l´orina més fosca. El període d´incubació pot ser de 45 dies a sis mesos. Un cop passat aquest període, explicava ahir Pañella, cal que transcorrin sis mesos més per veure com ha evolucionat la malaltia. Si el malalt s´ha curat, pot recuperar l´activitat habitual però, si no, pot convertir-se en «portador» i si no rep tractament la malaltia pot ser crònica. Així, i si mentrestant no surten més casos, el brot no es podria donar per tancat fins al setembre. L´ASPB ha fet proves als familiars dels infectats i totes han estat negatives. A més, estan citant 161 corredors més de tot Catalunya que van participar en carreres amb els casos declarats. Fins d´aquí a dues setmanes no se sabran tots els resultats. Les curses d´orientació es fan a Catalunya des del 1988. Són competicions de camp a través, contrarellotge i sense itinerari prefixat però amb l´obligació de passar per uns controls assenyalats en un mapa.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.