Sant Pau presenta les conclusions d’un estudi realitzat a l’Hospital sobre la bradicàrdia en esportistes d´élite

0
611

Aquest estudi, el primer de tot l’estat, demostra que la majoria d’esportistes d’élite presentaven una freqüència cardíaca inferior a 50 batecs per minut (anomenada Bradicàrdia sinusal extrema) en el període de màxim rendiment. Després d’haver deixat la competició d’alt nivell, continuaven, majoritàriament, mantenint una freqüència cardíaca més baixa, però no extrema, que la resta de la població, tot i haver deixat la competició a nivell professional. En l’estudi han participat més de 150 esportistes espanyols d’alta competició que havien estat revisats en el centre de medicina de l’esport de la residència Blume i el servei mèdic de FCBarcelona.| Els factors que s’han relacionat amb la persistència o no de la bradicàrdia sinusal en aquesta població són la realització actual d’exercici físic i els anys transcorreguts des de la retirada de la competició esportiva d’élite. Ni l’edat actual, ni el sexe, ni anys de pràctica esportiva, ni hores d’entrenament setmanal durant el períodes d’alta competició s’hi troben associats. Per altra banda, la incidència d’episodis clínics relacionats amb ritmes cardíacs lents durant el períodes estudiats ha resultat ser insignificant. Per últim, cal destacar que la prevalença actual de factors de risc cardiovascular en esportistes d’élite que han abandonat la competició és inferior a la de la població general. La bradicàrdia és una adaptació del cor a l’entrenament que permet als esportistes realitzar un nivell d’esforç més alt amb una freqüència cardíaca més baixa. S’anomena bradicàrdia extrema quan els batecs del cor son menys de 50 per minut. Cal assenyalar que és excepcional enregistrar bradicàrdia per sota de 50 batecs entre la població general d’estil de vida sedentari. L’estudi serà presentat a la Sala d’Actes de l’Hospital a les 12:30 del 10 de juny pels seus autors, el Dr. Ricard Serra, de la Unitat de proves d´esforç i rehabilitació cardíaca del Servei de Cardiologia, i la Dra. Teresa Puig, del Servei d´Epidemiologia i Salut Pública, acompanyats del secretari general de l´Esport de la Generalitat de Catalunya, Rafel Niubò, Andreu Ballbé, ex-atleta olímpic i Jordi Colomer, director general de l´Hospital. Hi assistiran també la majoria dels esportistes que han participat en l’estudi.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.