CATALUNYA ÉS CALIFÒRNIA!

0
506

La informàtica esborra el pas de Catalunya per la Marató de Nova York. El nou secretari general de l´Esport, Rafel Niubò, ha manifestat que li agradaria que Catalunya tingués un equip a la Marató de Nova York. Ignoro si el nou secretari sap que això ja havia estat possible en el passat. A finals dels anys 70 i a primers dels 80, els catalans que anaven a la Marató de Nova York amb l´expedició que organitzava Marathon Catalunya podien ser inscrits com a catalans i no com a espanyols, si així ho demanaven. Catalunya figurava en la relació de països participants, com Anglaterra, País de Gal.les, Escòcia o altres països sense estat, i encara guardo a casa les revistes oficials en què així consta. Gràcies a l´amistat de Ramon Oliu, el fundador de Marathon Catalunya, amb Fred Lebow, el creador de la Marató de Nova York, Catalunya no només competia com qualsevol altre país, sinó que fins i tot, l´any 1977, va aconseguir la tercera posició en la classificació per països, gràcies als llocs 43, 50 i 64 ocupats per Fernando Francisco, Josep Pro i Domingo Catalán. Aquest èxit va ser recompensat amb la pujada al podi i el corresponent diploma que certificava el tercer lloc de Catalunya.| Els anys han anat passant, els temps han canviat i la informàtica s´ha fet indispensable en qualsevol organització de certa envergadura. No cal dir, doncs, que el Road Runners Club, l´organitzador de la Marató de Nova York, ja fa anys que ha adaptat tots els avanços tecnològics en el muntatge de la prova. Això fa que ara ja no es pugui posar voluntàriament el nom del país que cadascú vol representar, sinó que s´ha de marcar en un desplegable on apareixen tots els països "oficials", és a dir, els reconeguts per l´ONU. Així, han desaparegut no només Catalunya, sinó fins i tot els països britànics, que ara figuren agrupats com a Regne Unit. Que això sigui així a partir d´ara és un fet que, si bé ens entristeix com a catalans, pot tenir la seva lògica i es pot entendre. Ara bé, remenant la base de dades dels americans, he descobert que han modificat el passat i han esborrat un fet que, per molts de nosaltres, era històric. Repassant el llistat de països representats l´any 1977 vaig veure que ja no hi figurava Catalunya. Per saber, doncs, què havia passat amb les nacionalitats de Francisco, Pro i Catalán, vaig buscar la classificació individual del 1977. Aleshores va venir la sorpresa. En la llista hi figurava al costat de cada corredor una columna per a l´estat, en el cas d´atletes americans, i una altre per a al país, en el cas dels estrangers. Fernando Francisco, Josep Pro i Domingo Catalán tenien una "CA"…en la columna dels estats americans!!!!. Era clar, doncs, que havien estat reclassificats com a californians i, evidentment, per això s´havia esborrat la tercera plaça de Catalunya en la classificació per països! Encara no m´ho creia. Vaig voler fer una altra comprovació. Com que en el llistat de països no hi sortia ni Catalunya ni Espanya, vaig buscar l´estat de Califòrnia…i vaig poder recomprovar que, efectivament, els nostres tres homes hi figuraven, concretament com a quart, cinquè i sisè classificats d´aquest estat americà! Podríem dir, doncs, que el progrés i la informàtica han esborrat la nostra història. Per alguns, això només serà una anècdota divertida, però per als que vam viure amb il.lusió aquells viatges a Nova York, és una autèntica punyalada. En aquella època, era molt difícil anar de català pel món, i recordo la satisfacció que ens provocava a tots veure Catalunya a la llista de països i el "CA" al costat dels nostres noms. Només ens quedarà el consol de guardar les revistes que certifiquen que, un dia, vam ser considerats com un país normal. D´això fa més d´un quart de segle i, enlloc d´anar cap a la normalització, hem anat enrere, com els crancs. Per postres, ara volen esborrar aquella efímera satisfacció que alguns catalans vam tenir la sort de poder viure. El què més greu em sap és que s´ha tirat per terra la tasca de Ramon Oliu, que va lluitar en una època molt complicada, amb el dictador acabat d´enterrar, perquè Catalunya pogués començar a treure el nas pel món. També em sap molt greu per Fernando Francisco, Josep Pro i Domingo Catalán, tres immigrants espanyols que van suar pels carrers de Nova York la samarreta quadribarrada de Catalunya i van pujar al podi amb llàgrimes als ulls a recollir el seu guardó. Això, afortunadament, ni la informàtica ni ningú no ho podrà esborrar mai…

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.