L´atletisme tarragoní: resultats i recursos

0
426

Els resultats dels atletes de Tarragona en el campionat d´Espanya absolut disputat a Jerez van ser: tres medalles d´or, una de plata, tres quarts llocs i dos rècords dels campionats. A més a més, enguany hi ha dues atletes que estaran al campionat del món de París. Els clubs tarragonins representats en el campionat es van reduir a un. La meva opinió, com a persona que s´ha dedicat a l´atletisme, primer com a atleta i després com a entrenador i aficionat, sense ser professional de l´esport, és que els resultats que han obtingut els nostres atletes poden considerar-se dels millors, sense oblidar que un altre atleta de nivell internacional com Yusef el Nasri no hi ha pogut participar. Però el nivell de l´atletisme a Tarragona s´ha de mesurar en funció de l´anàlisi de resultats, clubs, instal·lacions, tècnics, recursos i administracions esportives. De tots els atletes de la província, només tres s´entrenen fora, utilitzant instal·lacions, residències i tècnics que no són de Tarragona. La resta utilitza mitjans, instal·lacions, entrenadors, metges, fisioterapeutes, podòlegs, etcètera, d´aquí. Els bons resultats, en canvi, constrasten amb la poca afició a l´atletisme federat que hi ha a Tarragona. En qualsevol cursa o campionat, és difícil veure algun espectador que no tingui res a veure amb l´organització o que no sigui part de l´esdeveniment -atleta, entrenador i família-. Molts cops, la repercussió mediàtica de l´atletisme -i de tots els esports a excepció del futbol i algun més- és petita o passa desapercebuda.| A la província no hi ha cap residència d´esportistes similar a la Blume de Barcelona, la residència de Lleida o la del GEiEG de Girona per garantir l´atenció adequada als atletes que estudien o volen ampliar la seva preparació. De tota la representació territorial en l´estatal -10 atletes-, només una va córrer amb la samarreta d´un club d´aquí -Judit Barberà, del Reus Ploms-, mentre que la resta van competir amb clubs de fora: JA Sabadell, AA Catalunya, Adidas, Puma Chapín de Jerez, Integra2. Les ajudes són insuficients i, en molts casos, d´eficàcia dubtosa. Amb el plantejament que existeix actualment, sols aquell atleta que ha arribat a un nivell d´elit, entre els 20 primers del món, pot disposar d´una beca que li permeti dedicar una jornada completa a la seva preparació física -entrenaments, metges i fisioterapeutes i descans-. En l´actualitat només hi ha dos tipus de beques, ADO o de la federació espanyola, amb la quantitat suficient per cobrir aquest propòsit. L´atleta que no arriba a aquell nivell difícilment podrà arribar-hi si no està disposat a assumir -ell i la seva família- el risc de deixar els estudis i endarrerir l´entrada en el món laboral. No ens enganyem. Cada vegada hi ha menys nois i noies disposats a fer un esport tan exigent, en què l´única recompensa és personal i en què la majoria dels que ens hi dediquem ho fem restant hores i recursos a la nostra vida personal i familiar. MIGUEL ESCALONA EXPÓSITO ENTRENADOR ESTATAL D´ATLETISME I DE L´ATLETA TARRAGONINA NATÀLIA RODRÍGUEZ.

Atleta. Corredor de fons. Maratonià. Fotògraf. Editor de la web d'atletisme www.atletisme.cat.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.