Manifest pel lliure i responsable accés a la muntanya

0
424

Davant de la pressió que pateix el món excursionista amb la proliferació de normes que dificulten les tradicionals activitats a la muntanya i que en molts casos s’han fet sense consultar el col·lectiu excursionista i sense tenir en compte la nostra llarga tradició en la defensa i divulgació del medi natural, els muntanyencs reunits en el Parc Nacional d’Aigüestortes i Llac de Sant Maurici, d’acord amb els criteris que van impulsar la "Declaració del Tirol" per part de la Unió Internacional d’Associacions d’Alpinisme (UIAA) i el manifest elaborat per tots els estaments que representen el col·lectiu muntanyenc de l’estat espanyol i fet públic amb motiu de l’Any Internacional de les Muntanyes, volem manifestar: Que en totes les actuacions i normatives que es portin a terme relacionades amb les activitats en el medi natural, es tingui en compte la opinió dels muntanyencs expressada a través de les institucions que representen el nostre col·lectiu. Que la pràctica excursionista en totes les seves manifestacions tingui la consideració d’activitat tradicionalment realitzada en el medi natural i que aquesta consideració estigui recollida a les normatives de forma concreta i no tan sols a les declaracions d’intencions. Que a les regulacions dels espais naturals es diferenciï clarament els visitants ocasionals amb caràcter turístic, dels muntanyencs que practiquem els nostres esports d’una manera habitual i responsable amb el medi, i per tant s’han de tenir en compte les nostres necessitats específiques. Que l’ús responsable permet conservar el nostre valuós patrimoni natural i cultural, convençuts que l’activitat esportiva és compatible amb la conservació del medi natural i més concretament amb els declarats com a Espais Naturals Protegits. Que les actuacions que pretenen protegir el medi natural han d’estar basades en les regulacions consensuades i no pas en les prohibicions que no sempre estan avalades per una base científica, i per tant reclamem: el nostre dret a l’accés lliure i responsable al medi natural, practicar els nostres esports en les condicions de seguretat adients i no patir més limitacions que les estrictament justificades. Que és imprescindible que les normatives dels diferents espais naturals segueixin, en els aspectes fonamentals, uns criteris homogenis que afavoreixin el seu coneixement per part de tots els usuaris i de manera especial del col·lectiu muntanyenc. Avalats per la nostra pròpia història, els excursionistes desitgem col·laborar activament en les polítiques de conservació i desenvolupament del medi natural, així com en els òrgans de participació i de gestió dels mateixos i en els processos d’elaboració de les seves normatives específiques.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.