L´atletisme a Badalona, en crisi

0
486

L´atletisme badaloní viu un moment complicat. Malgrat que en l´aspecte individual Badalona té atletes destacats, com els maratonians Javier Cortés Huete (Fila) i Javier Caballero (Fila), o Pol Guillén (FC Barcelona), que tenen un paper rellevant dins l´atletisme català i estatal, la situació pel que fa als clubs és ben diferent i no és exagerat afirmar que l´atletisme badaloní es troba a l´UVI. Aquest mes de maig passat la Unió Gimnàstica i Atlètica de Badalona (UGAB), l´únic club que es dedica íntegrament a l´atletisme a la ciutat, no va poder evitar el descens de categoria en la lliga de clubs i l´any que ve militarà a la tercera catalana, l´última categoria en l´àmbit català. En noies, la situació encara és pitjor, ja que la UGAB no va poder ni participar en les competicions de lliga per la manca d´atletes. Cada any hi ha menys practicants d´atletisme a la ciutat i els pocs que hi ha, quan destaquen, el que fan és marxar a altres clubs de fora, on troben més facilitats, més recursos i millors espais per poder entrenar-se.| El declivi de l´atletisme badaloní ha anat acompanyat, també, del deteriorament que ha viscut la principal instal·lació dedicada a aquest esport, les pistes municipals Paco Àguila (abans pistes de Can Ferrater), que van ser inaugurades l´any 1983. En els darrers temps hi ha hagut queixes pel mal estat de les pistes, com les formulades també pel Rugby Club Badalona, que comparteix la instal·lació amb els atletes -tot i que les relacions entre atletisme i rugbi no han estat fàcils, ara comparteixen el disgust pel que consideren una deixadesa per part del Servei Municipal d´Esports-. Des del consistori s´han anunciat diverses inversions per posar remei a aquesta situació: s´hi posarà una nova gespa, un nou gimnàs, un nou enllumenat i un nou sistema de reg. Les inversions arribaran als 315.000 euros i el desig és que els treballs es portin a terme el més ràpid possible. Recuperar i dotar de les millors condicions aquesta instal·lació ha de ser el primer pas que cal fer. Cada any hi ha menys practicants d´atletisme a la ciutat i els pocs que hi ha, quan destaquen, el que fan és marxar a altres clubs de fora, on troben més facilitats, més recursos i millors espais per poder entrenar-se El mal estat de les pistes és una de les causes d´aquest mal moment, però no l´únic. El lloc on estan ubicades, lluny del centre de la ciutat, també és un fre, sobretot per aconseguir que els més joves s´acostin a aquest esport i vagin a practicar-lo. Aquest fet, però, és evident que no es pot solucionar i el que cal és afavorir l´accessibilitat i condicionar més zones d´aparcament, una altra de les mancances de la instal·lació. La Unió Gimnàstica, ara UGAB després de la fusió l´any 2000 amb l´altre club d´atletisme de la ciutat, el Badaloní, celebra el 75è aniversari i ho fa considerant-se oblidada per les institucions. L´entitat, que ara presideix Ferran Díaz, lamenta el poc suport que el consistori dóna a l´atletisme i no amaga que les relacions amb l´àrea d´Esports i Turisme de l´Ajuntament són, a hores d´ara, molt complicades. Diuen que reben pocs ajuts, que les taxes de les pistes són molt altes, i, fent referència a les inversions previstes a Can Ferrater, consideren que no se´ls ha tingut en compte a l´hora de valorar quines són les prioritats per dotar la instal·lació de les millors condicions. Aquestes males relacions no són un fet nou, ja que en la història de l´entitat ja hi ha hagut altres moments de divergència amb els representants del municipi. És un altre dels aspectes que cal solucionar, perquè sense una bona sintonia entre totes les parts implicades, per treballar plegades en una mateixa direcció, és força difícil trobar sortides al delicat moment actual. Que l´atletisme torni a gaudir de bona salut a Badalona ha de ser una feina de tots.

No posts to display

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.