Tres corredors catalans s´infecten d´hepatitis B en una competició de muntanya

0
38

<b> Salut fa proves a 161 atletes més per descartar nous casos </b> <br> Tres esportistes catalans s´han infectat d´hepatitis B mentre participaven en una cursa d´orientació de muntanya, segons va informar ahir el Departament de Salut. Els joves, d´entre 18 i 35 anys, van coincidir en dues competicions estatals amb els altres quatre infectats de l´Estat. A Catalunya, s´estan fent proves a 161 esportistes més que van coincidir amb els casos declarats en alguna d´aquestes curses.| Tots els infectats són corredos d´elit -n´hi ha dos de Barcelona, un de Calella, dos de Madrid, un de Múrcia i un de Huelva- i van participar entre el desembre i començament d´any en un entrenament a Sevilla i en una cursa a Múrcia, segons va confirmar ahir el president de la Federació de Curses d´Orientació de Catalunya, Carlos Casado. Una d´aquestes competicions sembla ser el lloc on es podrien haver infectat. I la via de contagi, la sanguínia, va confirmar l´epidemiòloga de l´Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Elena Pañella. «El que no arribarem a saber mai és com va passar perquè ha passat massa temps.» I és que fins al 21 d´abril Salut no va tenir coneixement del primer cas. Va ser el d´un jove de Barcelona que es va anar a fer la prova perquè se sentia molt cansat. De fet, només el 30% dels casos són asimptomàtics. En la resta, el més freqüent és precisament el cansament, seguit de la icterícia (coloració groguenca de la pell), la femta blanquinosa i l´orina més fosca. El període d´incubació pot ser de 45 dies a sis mesos. Un cop passat aquest període, explicava ahir Pañella, cal que transcorrin sis mesos més per veure com ha evolucionat la malaltia. Si el malalt s´ha curat, pot recuperar l´activitat habitual però, si no, pot convertir-se en «portador» i si no rep tractament la malaltia pot ser crònica. Així, i si mentrestant no surten més casos, el brot no es podria donar per tancat fins al setembre. L´ASPB ha fet proves als familiars dels infectats i totes han estat negatives. A més, estan citant 161 corredors més de tot Catalunya que van participar en carreres amb els casos declarats. Fins d´aquí a dues setmanes no se sabran tots els resultats. Les curses d´orientació es fan a Catalunya des del 1988. Són competicions de camp a través, contrarellotge i sense itinerari prefixat però amb l´obligació de passar per uns controls assenyalats en un mapa.

COMPARTIR
SalvaPou
Atleta. Corredor de fons. Maratonià. Fotògraf. Editor de la web d'atletisme www.atletisme.cat.

Deixa un comentari