Pas endavant en la construcció de la Pista Coberta d´Atletisme a Sabadell

0
30

El secretari d´estat per l´esport i president del Consell Superior d´Esports, Jaime Lissavetzky, ha estat a Sabadell en la primera visita oficial que fa a una ciutat catalana. En el decurs de la visita s´ha entrevistat amb l´alcalde, Manuel Bustos, el tinent d´alcalde de l´àrea de Serveis Personals i regidor d´Esports, Joan Manau, i el regidor delegat pel seguiment de la construcció de la Pista Coberta d´Atletisme de Catalunya, Josep Manuel Piedrafita. Lissavetzky ha assenyat que "el govern central considera prioritària la construcció de la Pista Coberta d´Atletisme de Catalunya". En aquest sentit, Lissavetzky ha assegurat que en les properes setmanes es reunirà amb el Patronat del Centre d´Alt Rendiment de Sant Cugat i posarà sobre la taula el projecte de la pista d´atletisme. L´alt càrrec del govern espanyol ha afirmat, però, que "hi ha informes favorables de les federacions catalana i espanyola de la necessitat que Catalunya disposi d´una pista coberta". El president del Consell Superior d´Esports ha explicat que ahir va mantenir una entrevista amb el president de la Real Federació Espanyola d´Atletisme, José María Odriozola, que també li va dir que "la construcció de la Pista Coberta a Catalunya, en concret a Sabadell, era una prioritat".| De la seva banda, l´alcalde de la ciutat, Manuel Bustos, s´ha mostrat satisfet que Sabadell sigui la primera ciutat que visita el secretari d´estat per l´esport i president del Consell Superior d´Esports, i que estigui al corrent dels projectes que s´estan duent a terme. Ara "s´està fent el projecte executiu de la pista coberta, cosa que significa un pas endavant per convertir Sabadell en un referent per a l´esport català i espanyol", ha dit Bustos. La Pista Coberta d´Atletisme de Catalunya s´instal•larà a Sabadell i serà l´única d´aquestes característiques a Catalunya. Estarà al Parc Esportiu de Sant Oleguer i tindrà capacitat per a 1.700 persones. Un projecte dels arquitectes Mario Corea i Lluís Morán ha estat el guanyador del concurs restringit que va convocar l´Ajuntament per elaborar el projecte arquitectònic. Entre les obres significatives d´aquests arquitectes hi ha l´Estadi Olímpic de Beisbol de l´Hospitalet de Llobregat o les piscines del Club Natació Terrassa. Una comissió tècnica integrada per representants de les administracions que participen en el projecte, la Federació d´Atletisme, la JAS i el Centre d´Alt Rendiment Esportiu va seleccionar aquest projecte. Entre els motius de la selecció hi ha que era la proposta que millor s´adaptava a l´espai on és prevista la instal•lació, a més de la qualitat arquitectònica de la proposta, l´adequació al programa funcional previst i els criteris de sostenibilitat ambiental. El projecte de la Pista Coberta preveu construir una gran coberta porxo que es plega assimilant els moviments del solar on està ubicat, de manera que s´adapti al terreny i es minimitzi l´impacte paisatgístic. Es tracta d´un concepte lligat a la tradició mediterrània, que planteja una gran sala, des de l´interior de la qual es pot contemplar els marges del riu Ripoll, sense que això interfereixi la pràctica esportiva. Sota la coberta es fan les activitats esportives. La coberta s´inclina seguint la secció del terreny complint els 12 metres d´alçada lliure a tota la pista. Tots els espais són accessibles i estan adaptats per a persones amb minusvalidesa. Es crea un eix per a vianants a la part nord-oest del solar i un eix vehicular a la part sud-est. Alhora es connecta l´equipament a través de rampes amb la part alta de la ciutat. Un altre element important és la urbanització d´un nou vial que connectarà directament aquest espai amb la carretera de Mollet, cosa que permetrà un accés directe a la zona. Espai en dos nivells La distribució d´espai de l´edifici es realitza a dos nivells. D´una banda hi ha l´entrada del públic per la part superior de la graderia. L´espai de grades es situa excavant la pendent natural del terreny i aprofitant totes les visuals cap al parc fluvial. Aquesta entrada conté l´accés principal amb els seus serveis annexes, la sala de conferències, l´accés a grades (des del nivell superior baixant a pista), el bar, tots els serveis de públic, els quioscos, la sala vip, premsa, telecomunicacions i l´administració. Aquest nivell està unit amb l´aparcament de personal i autoritats a la mateixa cota. Alhora està connectat a les altres plantes a través de dos nuclis d´escala i ascensor. L´espai de grades està previst per una capacitat de 1.700 persones amb accés directe als serveis de planta i amb 4 àmplies sortides per una ràpida evacuació en cas d´emergència. Un segon nivell és la pista de competició. La meitat de la seva superfície està sobre el terreny natural i l´altre meitat és el sostre de la zona de vestuaris, aprofitant al màxim la secció del terreny. A l´extrem sud-oest es situa el magatzem de la pista principal, la cuina i la infermeria, prop de la zona de càrrega i descàrrega i de l´accés de vehicles a aquest nivell. La pista té una àmplia vista al parc a través de la façana sud-est, on es deixa un espai polivalent que permetria la instal•lació de grades provisionals en cas de que fos necessari augmentar l´aforament. Aquest espai també podria ser utilitzat per zona d´exposició en cas d´activitats lúdiques o culturals. Per sota del nivell de la pista hi ha el vestuari i la sala d´escalfament. Aquest nivell s´organitza en un eix longitudinal amb dos nuclis de comunicació verticals als extrems. Un dels nuclis vinculat a l´accés de públic i vestíbul principal, i l´altre connectat a la zona d´administració, premsa, zona vip i a l´aparcament restringit. Al llarg d´aquest eix sobre el passadís de calçat de carrer, es situen els vestuaris de públic, de jutges i de personal, les sales complementàries, la sala antidopatge i el taller de manteniments. Des d´aquests serveis s´accedeix a través d´una zona de calçat esportiu a la pista d´escalfament i les sales de musculació, que són caixes de vidre integrades a l´espai d´escalfament. Aquest espai es troba il•luminat i ventilat naturalment per la seva façana sud-est. A la part sud-oest es situa l´accés de vehicles a la planta amb una zona de càrrega i descàrrega vinculada al magatzem, a la zona d´instal•lacions i a la pista d´escalfament

COMPARTIR
SalvaPou
Atleta. Corredor de fons. Maratonià. Fotògraf. Editor de la web d'atletisme www.atletisme.cat.

Deixa un comentari